• OMV a cumpărat Petrom în 2004. 669 milioane de euro pentru 33% acțiuni
  • Privatizarea OMV-Petrom din 2004 e cauza
  • Statul român s-a angajat atunci că în 15 ani va despăgubi compania pentru poluare

Când toate țările nu mai știu cum să facă rost de bani în plus să învingă criză, statul român tocmai a pierdut 440 de milioane de euro.

Privatizarea OMV-Petrom din 2004 e cauza. Statul român s-a angajat atunci că în 15 ani va despăgubi compania pentru poluare. Nu a făcut-o, așa că a trebuit să achite notă de plata după un proces.

Cum s-a ajuns în această situație

OMV a închis câmpuri petroliere, a ecologizat zona și statul a fost astfel obligat să plătească 440 de milioane, arată o analiză Economică.net.

Recomandări

ZELENSKI MERGE LA MADRID
PREMIERĂ ÎN MEDICINĂ
VIVIENNE RENUNȚĂ LA NUMELE DE FAMILIE
AI PRIMAR, A.I. AVATAR
DEZASTRU ÎN PAPUA NOUA GUINEE
NE IA A.I.-UL LOCUL DE MUNCĂ?

În 2004, OMV a plătit 670 de milioane de euro pentru 33% din acțiunile Petrom.

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a dezbătut subiectul la ȘTIU, emisiune difuzată de Aleph News.

„Legislația românească în vigoare stabilește că atunci când se închide o capacitate de stocare trebuie să și asume niște responsabilități respectiva companie. E practic obligată să asigure ecologizarea. Statul român trebuia să facă asta.

Țara noastră trebuia să aibă grijă măcar că poluarea să nu fi fost atât de puternică în timpul exploatării”, a spus Dumitru Chisăliță.

E foarte greu să reconstitui ce a fost în capul celor care au făcut privatizarea atunci. Acum pare că se puteau gândi la soluții mai bune. (…) La momentul vânzării au fost sistate numeroase căpușe”, a adăugat sursa citată.