• România a avut al treilea cel mai mare deficit bugetar din UE în 2023.
  • Datoria publică a României rămâne sub media Uniunii Europene.
  • Grecia, Italia sau Franța au datorii publice de peste 100% din PIB.

România a avut anul trecut unul dintre cele mai mari deficite bugetare ca pondere în PIB din Uniunea Europeană, de 6,6%. A fost depășită doar de Ungaria şi Italia, arată cele mai recente date ale Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.

La datoria publică, însă, România este mai jos de media europeană, cu o datorie publică de 50% din PIB, conform datelor de la Ministerul de Finanțe. Țări precum Grecia, Italia și Franța au datorii de peste 100% din PIB.

Care sunt motivele

„Guvernul Ciolacu a propus în toamna anului trecut un pachet de măsuri fiscale masive. A fost cel mai amplu set de măsuri fiscale și cea mai mare creștere de taxe și impozite noi după Revoluție. Această decizie nu putea să nu conducă la inflație. Creșterea taxelor implică costuri mai mari pentru companii și, în mod firesc, orice companie își va transfera aceste costuri în prețurile sale. Astfel, creșterea prețurilor de consum conduce la inflație, conform definiției standard a acesteia. Prin urmare, acesta este principalul motiv pentru care mulți au avertizat că inflația va crește. Guvernul a ales să ignore aceste avertismente, însă, în cele din urmă, impactul s-a văzut”, explică Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Răzvan Botea: „Conform ultimului raport al Băncii Naționale privind inflația, se constată că principalul factor care a contribuit la această inflație ridicată sunt modificările fiscale. Totuși, nu trebuie să ignorăm nici creșterea veniturilor și nivelul destul de ridicat al veniturilor disponibile pentru populație.”

Citește și