- Creșterea economică a fost de 0,9% în 2024, sub așteptări.
- Investițiile străine directe au scăzut la 5,7 mld. euro în 2024.
- Deficitul bugetar a ajuns la 152 mld. lei, 8,65% din PIB în 2024.
- Datoria externă a României a crescut la 203,5 mld. € în 2024.
România merge pe sârmă în 2025. Economia încetinește, industria scade, iar investițiile străine sunt în retragere. Salariile și dobânzile cresc, în timp ce bugetul public rămâne sub presiune.
Advertisment
Specialiștii avertizează că lipsa investițiilor și costurile ridicate afectează producția. Agricultura și sectorul IT rămân motoarele economiei, însă dezechilibrul se adâncește.
Este România un paradox economic?
Dacă noi anul trecut am avut o scădere a creșterii economice, încă nu am intrat în recesiune și nici nu mai avem mult până acolo, dar, în schimb, au crescut salariile, datoria publică a explodat, datoria externă a explodat datorită creșterii datorii publice. Suntem la extreme.
Recomandări
Și întrebarea este: Cât o mai putem ține așa? Pentru că nu poate economia să scadă dar să crească salariile. Nu se poate ca economia să scadă, companiile să nu mai aibă aceeași activitate economică, sau să aibă o activitate economică mai redusă, dar cheltuielile bugetare, cheltuielile cu salariile și chiar cheltuielile cu pensiile, să crească susținut. Modelul nu este sustenabil.
Până la urmă, economia plătește cheltuielile bugetare, și dacă firmele private, chiar și cele de stat, nu au activitate economică suficientă, de unde să avem venituri bugetare pentru ca, ulterior, să existe cheltuieli bugetare? Și, pentru că anul trecut economia a crescut mai puțin, guvernul Ciolacu I s-a împrumutat cât nu s-a împrumutat nimeni. Iar, până la urmă, toate aceste datorii trebuie plătite. Și noi le plătim, nu le plătește premierul Ciolacu din banii lui.
Cum influențează acest dezechilibru competitivitatea României în regiune?
În primul rând, odată ce cresc salariile, iar economia scade, business-ul scade, și noi, dintr-o dată, devenim necompetitivi. Și lucrurile astea pot să-ți fie un an, doi, trei, dar nu pot să-ți fie la nesfârșit.
Uite-te ce se întâmplă acum între Statele Unite și Europa. Statele Unite au o creștere economică 2-3%, în schimb, Europa fie este în recesiune, fie are o creștere economică minusculă. Dar, în Europa, din punct de vedere social, se trăiește mai bine decât în Statele Unite. Iar această situație nu poate să țină la nesfârșit.
Citește și
- UE s-ar pregăti să cumpere echipament de 700 MILIARDE DE EURO pentru Ucraina. Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock: „Un pachet de ajutor care nu a mai existat niciodată la această scară”
- Marea surpriză a premiilor BAFTA. Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță și a depășit-o pe Demi Moore
- Financial Times: Țările europene se contrazic, la Summit-ul de la Paris, cu privire la trimiterea de trupe în Ucraina. Polonia și Spania și-au exprimat reticența