România conduce clasamentul în privinţa raportului dintre daune şi subscrieri pe segmentul asigurărilor RCA, cu o rată a daunei în raport cu primele subscrise de 77%, cea mai mare valoare din Europa Centrală şi de Est, potrivit unei analize a Asociaţiei Pentru Promovarea Asigurărilor.
Potrivit Ziarului Financiar, în termenii volumului de prime subscrise, România ocupă poziţia a treia în top 5 RCA, cu subscrieri pe zona asigurărilor auto obligatorii de 478 mil. euro, după Polonia, cu subscrieri de 1,64 mld. euro şi CEhia cu 591 mil. euro.
După valoarea daunelor plătite, România ocupă locul 2, surclasând piaţa cehă, cu o valoare a daunelor plătite cu circa 35% mai mare, până la 367,2 mil. euro, faţă de 271 mil. euro în Cehia.
Comparativ cu semestrul 1 din 2020, interval în care s-au resimţit efectele perioadelor de lockdown şi de restricţie a circulaţiei, prima jumătate a anului 2021 a condus, în general, la o relativă creştere a ratei daunei pentru asigurările RCA. La nivel regional, deşi a depăşit valoarea din S1/2020, rata daunei nu a atins valoarea din S1/2019, de 57%, conform analizei APPA.
Faţă de cea mai mare piaţă a regiunii, Polonia, asigurătorii români subscriu pe segmentul RCA un volum al primelor de 3,4 ori mai mic, dar plătesc daune de numai 2,7 ori mai mici, ceea ce reflectă daunalitatea mai ridicată ce caracterizează piaţa din România. Rata combinată înregistrată de piaţa poloneză pentru RCA în S1/2021 a fost de 92,5%, în timp ce în România a depăşit 140%, se mai arată în analiza APPA.
Într-o perspectivă mai largă, primele subscrise de cele 17 ţări din Europa Centrală şi de Est analizate s-au cifrat per total, la 20,75 mld. euro, înregistrând o creştere agregată de 8,3% în raport cu prima jumătate a anului trecut şi un volum de afaceri mai mare cu circa 900 mil. euro faţă de cel raportat în prima jumătate a anului 2019, înaintea crizei COVID.
În ciuda situaţiei segmentului de asigurări RCA, piaţa de asigurări din România a înregistrat o creştere cu 13,6% în primele şase luni din 2021, până la nivelul de 6,39 mld. lei, în timp ce sectorul asigurărilor de viaţă a avansat cu peste 24%.