• În medie, românii muncesc 32,2 ani până la pensie.
  • Judecătorii, procurorii și militarii se pot pensiona și la 50 de ani.
  • Comuniștii chinezi vor și ei să majoreze vârsta de pensionare.

Durata vieții profesionale active din România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. Potrivit Eurostat, în 2023, media vieții profesionale active la noi era de 32,2 ani, mult mai mică decât media Uniunii – de 36,9 ani. Statele Uniunii în care se lucrează cei mai mulți ani sunt: Țările de Jos – 43,7 ani, Suedia – 43,1 ani și Danemarca – 41,3 ani.

Deși vâsta de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei și de 65 pentru bărbați, media este trasă în jos de bugetarii care, în anumite condiții, se pot pensiona la 50 de ani sau mai devreme: judecători, procurori, militari sau polițiști.

Pentru bărbați, durata preconizată a vieții active în muncă a fost în medie de 39,0 ani în UE, cea mai lungă fiind înregistrată în Țările de Jos (45,7 ani), Suedia (44,1 ani), Danemarca și Irlanda (ambele 42,8 ani) și cea mai scurtă în Croația (35,4 ani), Bulgaria și România (ambele 35,6 ani).

Recomandări

DUMINICA ASTA DU-TE LA VOT ȘI PUNE ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL, SĂ VADĂ CĂ EXIȘTI!
100K VOTEAZĂ ÎN DIASPORA
RĂSPUNSUL MAE
FRAUDĂ LA VOT?
SUFERI DE BURNOUT?
EȘTI TRIST? AI LIBER!

Pentru femei, durata medie a vieții profesionale în UE a fost în 2023 de 34,7 ani, cea mai lungă fiind înregistrată în Suedia (41,9 ani), Țările de Jos și Estonia (ambele cu 41,5 ani), iar cea mai mică în Italia (28,3 ani), România ( 28,5 ani) și Grecia (30,6 ani). În Cipru, durata medie a vieții profesionale pentru bărbați a fost de 41,6 ani, iar pentru femei 36,3 ani.

Ce măsuri ia China

Din cauza declinului demografic și a creșterii numărului celor în vârstă, tot mai multe țări ridică pragul de pensionare.

China se pregătește și ea să ia măsuri similare. Scăderea natalității amenință să lase China fără muncitori, iar Partidul Comunist propune creșterea vârstelor de pensionare, o măsură contestată de chinezi pe rețelele sociale. Acum, chinezoaicele care fac munci fizice ies la pensie la 50 de ani, cele care lucrează în servicii la 55, iar bărbații la 60.

Ambițiile înalte ale Chinei de a construi o economie de înaltă tehnologie – prezentate la o adunare emblematică a Partidului Comunist în această lună – au fost depășite pe rețelele sociale interne de o dispută între generații cu privire la pensionare.

Citește și