România se menține pe locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe noi

România se menține pe locul al treilea în Europa la prețuri mici pentru locuințe. Conform unui studiu Deloitte Property 2024, Cluj-Napoca conduce topul orașelor din România cu un preț mediu de 2.434 euro/mp, cu o creștere de 3% față de anul anterior. Bucureștiul ocupă locul al doilea, cu 1.726 euro/mp,
urmat de Brașov cu 1.618 euro/mp.

Țara europeană cu gradul cel mai mic de accesibilitate dintre cele analizate este Cehia, unde sunt necesare 13,3 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință nouă, urmată de Slovacia (12,7 salarii anuale brute).

Locuințele din România au devenit mai accesibile decât cu un an în urmă. Dacă în 2022 un român avea nevoie, în medie, de 6,3 salarii medii anuale brute la nivel național* pentru a cumpăra o locuință nouă de 70 mp, anul trecut media a scăzut la 5,9 salarii, ceea ce plasează țara noastră pe locul al patrulea în topul accesibilității, după Danemarca (4,7 salarii anuale brute), Norvegia (4,8) și Italia (5,3). 

„În Cluj există o cerere mai mare decât în București și, astfel, lucrul acesta face ca prețurile să fie mai mari pe metrul pătrat, în medie decât în Capitală. Aici putem face un studiu și pe zone. Avem zone și în București, zonele centrale și de nord, în care prețul mediu depășește 2.500 euro/mp”, a explicat Alexandru Ispir, expert imobiliar, la Aleph News.

Exit mobile version