• România, țara UE cu cea mai mică diferență salarială bărbați-femei.
  • Bărbații câștigă cu 3% mai mult decât femeile în România.
  • În Estonia, decalajul este de peste 20%
    Media europeană a decalajului salarial bărbați-femei este 14.8%.

„50% din forța de muncă activă are salariu minim”, a declarat Alina Popescu, consultant în studii salariale.

Româncele câștigă cu doar 3% mai puțin decât bărbații. Avem cea mai mică diferență salarială între femei și bărbați din Uniunea Europeană. Cea mai mare diferență este în Estonia, unde o femeie câștigă cu 23% mai puțin decât un bărbat. La nivelul întregii uniuni europene, diferența e de 14,8%.

O femeie din România a câștigat, în medie, 2.900 de lei net pe lună în 2019, iar un bărbat a obținut cu doar 90 de lei mai mult. Decalajul salarial redus din România la acest capitol are mai multe explicații.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Doar salariul minim pe economie este egal

„Aproximativ 50% din forța de muncă activă din România care este înregistrată oficial are salariul minim pe economie și atunci, așa cum povestesc de fiecare dată, salariul minim pe economie este egal, atât pentru femei cât și pentru bărbați”, a mai spus Alina Popescu, care face anual un studiu salarial în multinaționale, pe această temă.

Și alte state din Uniunea Europeană au salarii minime, însă noi avem cea mai mică pondere a salariaților prost plătiți și acesta este motivul pentru care diferența e redusă. Alt motiv este moștenirea istorică. În statele ex-comuniste, diferențele sunt mai mici, pentru că femeile au lucrat cot la cot cu bărbații în fabrici. Nu s-au văzut diferențe generate de faptul că femeile au făcut pauze în carieră sau joburi part time pentru a crește copii.

Mai există un aspect. Bărbaţii au abilitatea, la angajare, să-și descrie rolurile ca fiind mai importante, iar femeile tind să fie mai modeste. Domnii folosesc cuvinte precum „conduc”, „coordonez”, „gestionez”, iar femeile sunt mai modeste, spun „sprijin”, „organizez” sau „contribui”.