• Piața mașinilor electrice în România: 2.500-3.000 unități în 2020
  • Estimări pentru 2021: 5.000 mașini electrice vândute în România
  • Mașinile electrice și hibride, creștere de 3% în primele 6 luni

Tot mai mulți oameni visează la viitorul electric de pe șosele, la mașinile lui Musk, dar și ale constructorilor clasici. Trendul e valabil și pentru români.

Piața românească a mașinilor electrice crește – nu spectaculos, dar măcar e pe creștere. Cifrele prezentate de Ziarul Financiar arată că în România s-au vândut anul acesta între 2.500 și 3 mii de electrice. Creștere de 3% într-un domeniu care a înregistrat în pandemie o scădere de 31%.

Ce spune un român despre alegerea făcută și despre infrastructură

„Prețul de listă al mașinii a fost 49.700 de euro, este o mașină din gama premium. Din această sumă am scăzut valoarea ecotichetului Rabla. Nu mai ai uleiuri, nu mai ai atâtea filtre și din start costul este redus cu probabil 60-70%. Ca și cost pe kilometru e mai accesibilă aceasta de cam patru ori. Economisesc doar din carburanţi şi exploatare mentenanţă aproximativ 200 de euro pe lună.”

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Poți să ajungi din orice punct în orice punct al țării în momentul ăsta folosind o mașină electrică, cu planificare, deci dacă sunt mulți kilometri ai nevoie de planificare. Există aplicații care spun unde sunt stațiile de încărcare, există aplicații care îți pot chiar configura un traseu. Am plecat de la București la Oradea, apoi m-am întors de la Oradea la București în următoarea zi și următoarea zi am plecat la Tulcea, spune Adrian Mitrea, posesor mașină electrică.

„Infrastructura încă nu este suficient de bine dezvoltată ca să poţi să foloseşti chiar fără griji o maşină electrică. Un drum care îți e necunoscut să zicem, necesită o oarecare planificare, să te uiți din timp să vezi dacă ai vreo stație de încărcare pe drum , trebuie să vezi dacă sunt distanțe de 6, 7 sute de kilometri de exemplu și vrei să le parcurgi într-o singură zi atunci trebuie să-ți faci un plan de încărcare.” a mai adăugat Adrian.