• Numerarul în circulație este de peste 92,8 miliarde RON.
  • Această sumă reprezintă un nou maxim istoric pentru România.
  • 10,5 miliarde lei au intrat cash în economie în ultimul an.
  • Comparativ cu 2020, suma este cu 4,7 miliarde RON mai mare.
  • Ponderea cash-ului din PIB este la circa 8,5%.
  • Economia României este încă dependentă de cash, spun experții.
  • Totuși, ei avertizează că numerarul favorizează economia subterană.

Tot despre bani. Nu ai lor, ci ai noștri. Românii sunt fierți pe banii gheață, arată cifrele. Numerarul din economie a ajuns la o sumă record – aproape 100 de miliarde de lei.

Peste 8,5% din PIB-ul României este reprezentat de bani lichizi aflați în circulație. Ziarul financiar scrie că față de aceeași perioadă din 2020 creșterea este de peste 10 miliarde. Sunt bani scoși de la saltea de români și puși în circulație. Și purtați în mare parte în portofel, nu pe card.

Practic, românii au mai mult cash decât au bani în conturi. 59% din numerarul aflat în circulație se află la purtător, față de 41% pe carduri. Un lucru care arată menținerea preferinței lor pentru plățile cu bani lichizi în detrimentul mijloacelor moderne de plată. Românului încă îi place să simtă între degete polimerii bancnotelor.

Analiștii spun că preferința pentru lichiditate este deopotrivă specifică perioadelor de criză, dar și de boom economic. Și tot ei atrag atenția că acest fenomen favorizează economia subterană, netaxată.

Când vine vorba despre cei ca noi, ne uităm la bulgari, ucrainieni, dar și la țări precum Egipt și Kazahstan. Sunt, alături de România, țările cu cele mai multe tranzacții cash. La polul opus e Norvegia, unde doar 3% dintre locuitori mai știu cum arată banii.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT