- Azi, este Ziua Mondială a Economisirii.
- Românii păstrează 50% din economiile bancare în depozite overnight.
- 10.000 de români intră în clubul celor cu depozite peste 100.000 €.
Cu toate campaniile de educaţie financiară din ultimii ani, derulate de instituţiile bancare şi nu numai, alfabetizarea financiară a populaţiei nu pare să crească. Cel puţin nu şi în cazul deponenţilor la bancă. Nici ratele ridicate de dobândă plătite pentru depozitele la termen, nici campaniile de educaţie financiară nu conving populaţia să economisescă pe scadenţe mai lungi.
Românii păstrează o parte importantă din economiile lor bancare, în jur de 50%, în depozite overnight, adică în conturi curente, în depozite la vedere, pentru care nu încasează dobândă de la bănci, scrie ZF. Asta în loc să-i mute măcar în depozite la termen, dacă nu plasează banii şi în alte categorii de instrumente financiare. Dacă românii şi-ar muta economiile din conturi curente în depozite la termen ar primi dobândă.
De unde vine preferința pentru depozitele overnight și evitarea economisirii pe termen lung?
Nu este o preferință. Românii primesc salariul, banii stau în contul curent pentru că au de plătit facturi. Românii consideră că la sumele mici de bani care rămân după plata cheltuielilor, nu are rost să facă un depozit bancar. Există decalaje între plățile care trebuie făcute, diferite cheltuieli, iar acest lucru nu îi motivează pe români să își mai facă un depozit bancar pentru câteva zile.
Dobânzile actuale pentru depozitele la termen sunt suficient de atractive pentru a renunța la conturile overnight?
Oamenii nu știu că fac un depozit overnight, ci pur și simplu își ține banii cont până în momentul în care face plățile respective. Dobânzile sunt destul de atractive în România. Un depozit de lei în România este mai rentabil.