• Dobânzile mari la credite sunt influențate de dobânzile ridicate la depozite.
  • Băncile românești oferă dobânzi mari pentru a atrage resurse financiare interne.
  • Românii plătesc cu 500-800 de lei mai mult pe lună față de vecinii europeni.

Dobânzile la creditele din România sunt semnificativ mai mari decât în vestul Europei, iar tu, român, plătești rate bancare cu 500-800 de lei mai mari decât vecinii europeni.

Unul dintre factorii principali este nivelul ridicat al dobânzilor la depozite, care influențează costurile pentru credite. La noi în țară, dobânda medie pentru un credit ipotecar este de 4,99%, mult mai mare faţă de 3,59% în zona euro, în timp ce în ţările din estul Europei, precum Polonia şi Ungaria, dobânzile sunt şi mai mari. Ce face ca România să aibă dobânzi atât de mari?

De ce dobânzile sunt mai mari la noi, decât în vestul Europei?

În România, dobânzile nu sunt cu mult mai mari la creditele ipotecare decât în Germania sau Austria. 1,5 puncte procentuale nu reprezintă ceva foarte mare. La noi, dobânzile sunt mai mari la credite pentru că și cele la depozite sunt mai mari decât în alte țări din Europa de Vest. În Germania nu vei găsi dobânzi de 5% sau 6% la euro.

Recomandări

TRUMP A FOST VALIDAT
TRUDEAU DEMISIONEAZĂ
SPUI DA DIGITAL
CINE MERGE MAI DEPARTE
BOBOTEAZA ADUCE CURAJ
A.I.-UL SCHIMBĂ MEDICINA

Ne raportăm mereu la dobânzile la credite, dar nu trebuie să uităm că băncile oferă dobânzi mai mari decât în Europa de Vest pentru a atrage resurse financiare. Banca ia bani din depozite, de la populație, și din credite.

Cum influenţează inflaţia şi deficitul bugetar nivelul dobânzilor în România comparativ cu alte ţări

Inflația obligă BNR să își țină dobânda de politică monetară sus, iar atunci celelalte bănci se aliniază la această politică. Statul este principalul cumpărător de bani de pe piață.

Citește și