• Rusia ia în considerare posibilitatea de a accepta Bitcoin ca plată pentru exporturile sale de petrol și gaze, potrivit unui deputat de rang înalt.
  • Rusia este în continuare cel mai mare exportator de gaze naturale din lume și al doilea mare furnizor de petrol.
  • Analiștii au declarat că Rusia ar putea beneficia de pe urma acceptării popularei criptomonede, în ciuda riscurilor.

Rusia ia în considerare posibilitatea de a accepta Bitcoin ca plată pentru exporturile sale de petrol și gaze, potrivit unui deputat de rang înalt. Pavel Zavalni spune că țărilor „prietene” li s-ar putea permite să plătească în criptomonedă sau în moneda lor locală, informează BBC.

La începutul acestei săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a declarat că dorește ca țările „neprietenoase” să cumpere gazul său cu ruble.

Sancțiunile impuse de Marea Britanie, SUA și Uniunea Europeană, în urma invaziei din Ucraina, au pus presiune asupra rublei rusești și au crescut costul vieții.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cu toate acestea, Rusia este în continuare cel mai mare exportator de gaze naturale din lume și al doilea mare furnizor de petrol.

Zavalni, care conduce comisia pentru energie din Duma de Stat a Rusiei, a declarat joi că țara a explorat modalități alternative de a primi plata pentru exporturile de energie.

El a declarat că Turcia și China se numără printre țările „prietene” care „nu sunt implicate în presiunea sancțiunilor”.

Am propus Chinei de mult timp să treacă la decontări în monede naționale pentru ruble și yuani. Cu Turcia, va fi vorba de lire și ruble”, a declarat Zavalni.

Analiștii au declarat că Rusia ar putea beneficia de pe urma acceptării popularei criptomonede, în ciuda riscurilor.

Rusia resimte foarte repede impactul sancțiunilor fără precedent. Este nevoie să susțină economia și, în multe feluri, Bitcoin este văzut ca un activ cu o creștere ridicată”, a declarat David Broadstock, cercetător senior la Energy Studies Institute din Singapore, citat de BBC.

Cu toate acestea, el a remarcat că valoarea Bitcoin a oscilat cu până la 30% în acest an. În comparație, dolarul s-a tranzacționat în limita a 5% față de euro.

În mod clar, acceptarea Bitcoin, în comparație cu alte monede tradiționale, introduce un risc considerabil mai mare în comerțul cu gaze naturale. În plus, unul dintre principalii parteneri comerciali «prietenoși» pentru Rusia este China, iar utilizarea criptomonedelor este interzisă în China. Acest lucru limitează în mod clar potențialul de plată cu ajutorul Bitcoin”, a spus cercetătorul senior David Broadstock.

Miercuri, comentariile președintelui Putin privind obligarea țărilor „neprietenoase” să plătească în ruble a dus moneda la un maxim al ultimelor trei săptămâni.

Cu toate acestea, multe contracte de gaz existente sunt convenite în euro și nu este clar dacă Rusia le poate schimba. UE se bazează pe Rusia pentru 40% din gazele sale.