Salariul mediu brut a crescut la 5.565 de lei, în noiembrie. Cele mai mici venituri sunt în HoReCa. În ce domeniu se câștigă 8.273 lei

În luna noiembrie 2020, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.565 lei, cu 113 lei (+2,1%) mai mare decât în luna octombrie 2020.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.411 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 68 lei (+2,0%), anunță INS.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8.273 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.668 lei).

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,3%.

Indicele câştigului salarial real a fost 105,1% pentru luna noiembrie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Indicele câştigului salarial real a fost 101,9% pentru luna noiembrie 2020 faţă de luna precedentă.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 229,1%, cu 4,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2020.

În luna noiembrie 2020, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cea mai mare creștere salarială, în domeniul produselor din tutun

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

Salariul mediu, determinat de șomajul tehnic

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic în cazul anumitor agenţi economici sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+1,9%), respectiv în învăţământ (+1,3% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice). Câştigului salarial mediu net din administraţia publică a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-0,9%).

Exit mobile version