• Germania se află pe primul loc cu investiții în România de 13 miliarde de euro
  • În 2019, totalul schimburilor comerciale cu SUA a fost de aproximativ două miliarde de dolari
  • În 2019, am exportat de aproximativ 950 de milioane de dolari mai mult decât am importat de peste Ocean

Suntem parteneri strategici ai Statelor Unite pe multe planuri, dar relațiile comerciale sunt la un nivel modest. În 2019, totalul schimburilor comerciale cu SUA a fost de aproximativ două miliarde de dolari. Altfel spus, mai puțin de 2% din volumul comerțului exterior al României. Dar, suntem pe plus, adică vindem de aproape un miliard de dolari mai mult decât cumpărăm din State. În 2019, am exportat de aproximativ 950 de milioane de dolari mai mult decât am importat de peste Ocean.

În clasamentul oficial al investițiilor străine în România, Statele Unite se situează pe locul 16. Banca Națională a făcut un clasament care se uită la acționarul final și multe companii americane vin prin Olanda, aceasta explică de ce clasamentul este denaturat. Dacă ne uităm la acționarul final, care vin în România prin alte jurisdicții fiscale, SUA se află de fapt pe locul 5.

Germania se află pe primul loc cu investiții în România de 13 miliarde de euro. SUA sunt pe locul 5 cu investiții de 5,8 miliarde de euro. SUA consideră că România este o țară mică din punct de vedere economic. Spre exemplu, Polonia este o țară mult mai mare cu un PIB de trei ori mai mare decât cel al țării noastre.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Pentru România este mai important să aibă un scut politic și unul militar, mai de grabă, decât unul economic. Autoritățile române au avut pe masă o investiție importantă a ExxonMobil în Marea Neagră, dar au ratat-o.