• Îngrăşămintele şi produse agricole ruseşti trebuie să poată avea acces pe pieţele mondiale ,,fără obstacole” , a afirmat sâmbătă, la Istanbul, secretarul general al ONU.
  • În caz contrar, există riscul unei crize alimentare mondiale de la anul.
  • 650.000 de tone de cereale au părăsit porturile ucrainene de la 1 august.

Îngrăşămintele şi produse agricole ruseşti trebuie să poată avea acces pe pieţele mondiale ,,fără obstacole” , în caz contrar existând riscul unei crize alimentare mondiale de anul viitor, a afirmat sâmbătă, la Istanbul, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit presei stăine.

,,Este important ca guvernele şi sectorul privat să coopereze pentru a le face să ajungă pe piaţă” , a declarat Guterres la Centrul de coordonare comună (CCC), care supervizează aplicarea acordului privitor la exportul cerealelor ucrainene, document semnat în iulie de Kiev şi Moscova sub egida ONU şi a Turciei.

Acordul garantează de asemenea Rusiei că îşi poate exporta produsele agricole şi îngrăşămintele în pofida sancţiunilor occidentale.

Recomandări

LIDERII RESPING PLANUL LUI PUTIN
EXCLUSIV ALEPH NEWS - MEDIAFAX
ELVEȚIA ÎNVINGE UNGARIA LA EURO
JOE ALWYN „DĂ DIN CASĂ"
FRANCEZII PROTESTEAZĂ
ÎNCEPE EURO 2024

,,Ceea ce vedem aici la Istanbul şi la Odesa (transportul cerealelor ucrainene, n.red.) nu este decât partea cea mai vizibilă a soluţiei. Cealaltă parte a acestui acord global este accesul neîngrădit pe pieţe mondiale al produselor alimentare şi îngrăşămintelor ruseşti, care nu sunt supuse sancţiunilor” , a afirmat Guterres, subliniind că, în ciuda acestui fapt, exporturile de îngrăşăminte şi de produse agricole ruseşti se lovesc încă de ,,obstacole„.

,,Fără îngrăşăminte în 2022, nu va fi poate suficientă hrană în 2023. A face să iasă mai multă hrană şi mai multe îngrăşăminte din Ucraina şi din Rusia este esenţial pentru a calma pieţele (…) şi a face să scadă preţul pentru consumatori” , a adăugat el.

Intensificarea” exporturilor de cereale ale Ucrainei

Guterres s-a deplasat în această săptămână în Ucraina, unde s-a întâlnit joi la Lviv (vest) cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu cel turc Recep Erdogan, înainte de a ajunge vineri la Odesa.

Puţin mai devreme sâmbătă, el a urcat la bordul primei nave umanitare închiriate de ONU pentru transportul de cereale ucrainene, pe malul sudic al Istanbulului, în Marea Marmara.

Nava Brave Commander, cu destinaţia finală Djibouti, plecase marţi din portul Pivdenne cu 23.000 tone de grâu, ajungând în Bosfor miercuri seară.

Secretarul general al ONU a promis joi că organizaţia pe care o conduce se va strădui ,,să intensifice” exporturile de cereale ucrainene înainte de venirea iernii, acestea fiind cruciale pentru aprovizionarea alimentară a numeroase ţări africane.

În baza acordului semnat în iulie, 650.000 tone de cereale şi de produse agricole ucrainene au plecat din porturile ucrainene Odesa, Ciornomorsk şi Pivdenne începând de la 1 august.

Vasele trebuie să navigheze pe un culoar securizat pe Marea Neagră, apoi să fie inspectate de CCC înainte de a fi autorizate să treacă prin Strâmtoarea Bosfor.