• Salariile din zona euro cresc mai repede decât se estima anterior, iar Banca Centrală Europeană trebuie să împiedice ca acest lucru să se adauge la inflaţia deja ridicată din blocul monetar.
  • Banca centrală trebuie să „ia măsurile necesare” pentru a reduce inflaţia la 2%, de la rata actuală de aproape 10% în zona euro, potrivit șefei BCE.
  • BCE a majorat ratele dobânzilor de la 0,5% la 2,5% începând din iulie, în încercarea de a stopa o creştere a inflaţiei.

Salariile din zona euro cresc mai repede decât se estima anterior, iar Banca Centrală Europeană trebuie să împiedice ca acest lucru să se adauge la inflaţia deja ridicată din blocul monetar, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde.

Ştim că salariile cresc, probabil într-un ritm mai rapid decât se estima” , a declarat Lagarde pentru ziarul croat Jutarnji list, înainte de aderarea Croaţiei la blocul monetar. Nu trebuie să permitem ca aşteptările inflaţioniste să se dezancoreze sau ca salariile să aibă un efect inflaţionist” .

Lagarde a adăugat că, în acest moment, ratele dobânzilor BCE trebuie să fie mai mari pentru a limita inflaţia. Banca centrală trebuie să ia măsurile necesare” pentru a reduce inflaţia la 2%, de la rata actuală de aproape 10% în zona euro, a spus ea, conform POLITICO.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Trebuie să fim atenţi ca cauzele interne pe care le observăm, care sunt legate în principal de măsurile fiscale şi de dinamica salariilor, să nu ducă la înrădăcinarea inflaţiei” , a avertizat Lagarde.

BCE a majorat ratele dobânzilor de la 0,5% la 2,5% începând din iulie, în încercarea de a stopa o creştere a inflaţiei. Banca centrală a declarat că este pregătită să ia măsuri suplimentare pentru a încerca să aducă rata inflaţiei cât mai aproape de 2 la sută – aşa cum prevede mandatul BCE. Lagarde nu a oferit niciun detaliu pentru noile politici în interviu.

În contextul în care Croaţia devine la 1 ianuarie cel mai nou membru al monedei comune a UE, Lagarde a declarat că euro va servi drept scut pentru Croaţia” , dar a avertizat că acest lucru nu înseamnă că trebuie să vă opriţi cu reformele” .