• Produsul intern brut al Chinei a crescut cu 6,5% față de anul anterior în trimestrul al IV-lea.
  • China este singura economie majoră a lumii care nu numai că evită o contracție, dar înregistrează chiar o creștere.
  • Pentru 2021, estimările proiectează o creștere economică a Chinei de peste 8%.

Economia Chinei a crescut cu 6,5% în ultimul trimestru din 2020, fiind un ritm de expansiune mai mare decât înainte de pandemie, transmite Financial Times.

Creșterea produsului intern brut în ultimul trimestru a depășit așteptările, potrivit datelor oficiale publicate luni. Pe tot parcusul anului 2020, economia Chinei a înregistrat o creștere de 2,3%. Acest lucru este datorat în mare parte producției industriale, care în decembrie a înregistrat o creștere anuală de 7,1%.

Noile date subliniază o schimbare rapidă în a doua cea mai mare economie din lume, care a scăzut la începutul anului 2020 din cauza pandemiei. În al IV-lea trimestru al anului 2019, economia Chinei crescuse cu 6%.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Redresarea ulterioară a fost determinată de producția industrială mai mare, care a beneficiat de sprijinul statului și a adăugat 7,1% în trimestrul IV, comparativ cu 5,8% în trimestrul anterior. Comerțul cu amănuntul a rămas în urma sectorului industrial, adăugând doar 4,6% în al IV-lea trimestru.

Cifrele PIB, care au depășit așteptările, au venit la câteva zile după ce China a înregistrat cel mai mare excedent comercial lunar din decembrie, provocat de trei luni consecutive de o creștere a exporturilor.

Exporturile au crescut cu 18% luna trecută, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.