• Galactic din Baia Mare, singura fabrică românescă de ciocolată, și-a cerut insolvența prin firma care o administrează, Food Land Galactic.
  • Liviu Fagi, administratorul Galactic, speră să salveze compania și spune că a facut deja demersuri în această direcție.
  • Administratorul a declarat că aceasta masură a fost generată tocmai în speranța că se va reuși salvarea acesteia și de a proteja fabrica de dispariție.

Singura fabrică românescă de ciocolată, Galactic din Baia Mare, care produce de 25 de ani, și-a cerut insolvența prin firma care o administrează, Food Land Galactic, anunță 2M News.

„Anul trecut a fost dramatic. O parte a anului nu am avut acces la materii prime, pentru că nu se puteau importa, apoi am primit o lovitură semnificativă din partea marilor retaileri – noi desfacem produsele la toți marii retaileri din țară – care au refuzat orice majorare de preț, deși costurile de producție s-au majorat semnificativ, de la zahăr, ulei vegetal, la combustibili, utilități ș.a.m.d.”, a declarat administratorul Liviu Fagi.

„Vă precizez că noi nu avem datorii la stat, avem aproximativ 18.000 de lei care sunt creanțele curente, însă pentru ane putea plăti furnizorii, partenerii de afaceri, am fost nevoit să apelez la aceasta protecție oferită de insolvență. Situația dificilă din istoria economică a firmei a fost cauzată de dispariția creditului furnizor”, a mai spus Fagi.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ

La un moment dat, firma avea în portofoliu peste 80 de sortimente. Printre acestea se numară și Galactic – distinsă cu medalia „Marca de Aur” la Salonul Național al Dulciurilor patronat de Uniunea Generală a Industriașilor din România. Rețetă include ingrediente locale: nucă, mac, miere, alune de pădure, care se regăseau pe rafturile magazinelor din țară.

Galactic este singura fabrică de ciocolată cu acționariat românesc – în țară mai există o singură fabrică de ciocolată, Kandia Dulce de la Brașov, achiziționată în 2013 de Grupul Julius Meinl Group și controlată prin grupul KEX Confectionary, scrie 2M News. În perioada de vârf, fabrica din Maramureș producea 2.000 de tone de ciocolată pe an.

Citește și:

  1. Simulare Evaluarea Națională 2023. Subiectele la Limba și literatura română, probă scrisă
  2. Suplimentul simplu care combate semnele de îmbătrânire. Ce trebuie să faci zilnic
  3. Topul celor mai fericite țări din lume în 2023. Pe ce loc se află România