• Din cauza prețurilor carburanților care au urcat la un nivel record în Filipine, consumatorii folosesc o aplicație pentru a cumpăra benzina și motorina la prețuri mai mici.
  • Vânzările de benzină prin intermediul aplicației într-o singură zi, la mijlocul lunii martie, au ajuns la două milioane de litri.
  • PriceLOCQ este singura aplicație de acest tip din regiune.

John Aldwin Bagabagon, un pasionat de motociclete din Filipine, a călătorit mai ușor decât mulți alți motocicliști și șoferi locali în acest an, în condițiile în care prețurile la combustibil au atins niveluri record. Bagabagon, în vârstă de 35 de ani, și familia sa se numără printre cei 200.000 de consumatori care apelează la o aplicație autohtonă pentru a obține credite pentru aprovizionarea cu combustibil la prețuri mici, economisind aproximativ 50% din achizițiile de benzină în ultimele patru luni.

„Economisesc foarte mult, mai ales acum, când prețurile la benzină cresc săptămânal”, a declarat Bagabagon. Aplicația PriceLOCQ, creată în Filipine, le permite utilizatorilor să se aprovizioneze cu combustibil la un preț prestabilit, convertind achizițiile în credite digitale care sunt ulterior răscumpărate la benzinăriile SEAOIL Philippines.

Mark Yu, care a lansat aplicația PriceLOCQ în 2020 și a cărui familie deține compania independentă de carburanți SEAOIL, spune că utilizarea numărul utilizatorilor aplicației a „explodat” de când prețurile au început să crească în acest an, mai ales după ce invazia Rusiei în Ucraina a perturbat piețele globale de petrol.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Prețurile în capitala Manila, o aglomerare urbană în care locuiesc 13 milioane de persoane, au crescut cu 30% pentru benzină și cu 66% pentru motorină în acest an, arată datele guvernamentale. Benzina a atins un record de 1,56 dolari pe litru la mijlocul lunii martie 2022. Cei care au descărcat din timp aplicația PriceLOCQ au putut în 2020 să cumpere până la 600 de litri de benzină și produse diesel pentru realimentarea viitoare la aproximativ 20 de pesos pe litru. În prezent, prețurile sunt de aproximativ 79 de pesos pe litru.

În timp ce blocarea prețurilor pe o piață în creștere este atrăgătoare, consumatorii sunt sfătuiți să nu acumuleze benzină și să cumpere în funcție de nevoile lor, a declarat Bernard Flores, consultant financiar din Filipine pentru Pru Life UK. De asemenea, autoritățile au avertizat clienții să înțeleagă riscurile care stau la baza utilizării aplicației, inclusiv netransferabilitatea creditelor și pericolul de a cumpăra combustibil și de a vedea prețurile scăzând.

„Este ca la bursă, unde găsești prețul dorit pe care îl preferi și te blochezi pe el. Orice s-ar întâmpla, indiferent dacă prețurile cresc sau scad, ești blocat”, a spus Flores. Totuși, mulți automobiliști au rămas imperturbabili, în special cei care se află pe șosele în cadrul serviciului lor.

„Dacă această aplicație nu ar exista, ne-ar fi greu pentru că… folosim benzină în fiecare zi”, a declarat Johnrey Omolon, lucrător la livrări. „Este un ajutor imens. Putem să ne pregătim (pentru schimbări) de fiecare dată când prețul benzinei crește”.