- 60% dintre americani nu vor să se mai întoarcă la birou.
- Inteligența artificială va fi integrată în instrumentele de lucru.
- Angajații nu mai vor job-uri bune, vor experiențe de lucru.
Un nou sondaj a arătat că majoritatea americanilor care lucrează de la distanță ar alege să continue să facă acest lucru dacă ar avea posibilitatea de a alege. Însă, deși munca de la distanță a devenit o normă, o serie de companii au reluat, cel puțin, munca hibridă în ultimul an.
Advertisment
Cu toate acestea, tendințele de pe piața muncii par că nu o să mai revenim niciodată la programul de lucru fix de opt ore, petrecut la birou. Oamenii vor munci de unde le va plăcea mai mult, vor folosi aplicații tot mai multe și vor lua cina de afaceri cu o hologramă.
Cercetătorii sondajului de la Pew Research Center au observat că aproximativ 59% dintre americani spun că pot lucra de acasă, deși în scădere față de cei 71% care au spus același lucru în octombrie 2020. Motivele pentru care oamenii preferă munca la distanță s-au schimbat, în cei doi ani de la începutul pandemiei, însă marea majoritate a susținătorilor lucrului la distanță (64%) au invocat, cel mai adesea, echilibrul între viața profesională și cea privată. De asemenea, geografia a jucat un rol important, 17% dintre cei care lucrează la distanță spunând că s-au mutat și nu pot ajunge, cu ușurință, la birou.
Recomandări
În ultimii doi ani, lucratul de la distanță a devenit un mod de viață
În timp ce unii duc dorul colegilor și socializării, alții și-ar dori să lucreze de acasă și după ce trece pandemia. Potrivit unui sondaj PricewaterhouseCoopers (PwC), de anul trecut, doar unul din zece angajați s-ar întoarce la birou. 72% din totalul persoanelor chestionate preferă un mix între telemuncă şi mersul la birou, iar 9% ar dori să revină la birou cu program complet.
Însă, aceste evoluții nu sunt determinate doar de pandemie și de faptul că munca de acasă a devenit atât de atractivă.
Tehnologia a avansat atât de mult încât, în curând, oamenii vor putea lua o cină de afaceri cu holograma unui partener de pe alt continent. În plus, utilizarea aplicațiilor pare să devină mult mai prietenoasă, iar tendința este să fie atât de firești, încât nici să nu le percepi complexitatea. Iar dacă oamenii își fac griji că atât de multă tehnologie îi va face vulnerabili în fața atacurilor cibernetice, companiile de securitate cibernetică încearcă să țină pasul.
Cu cât mai multă tehnologie, cu atât va fi mai mare nevoia de securitate. Acest fapt poate reprezenta chiar un avantaj pentru piața locurilor de muncă. În ultima perioadă, piața IT a suferit cea mai mare schimbare, pentru că trăim în era tehnologiei. Este nevoie de 500.000 de oameni în domeniu, în acest moment, iar cifra va crește.