• Necesarul de finanţare pentru 2025 este de circa 231 mld. lei.
  • În acest an, România trebuie să ramburseze euroobligațiuni de 2 miliarde euro.
  • Pe piața externă, guvernul plănuiește să atragă încă 13 miliarde euro prin eurobonduri.

Ministerul Finanțelor a împrumutat 2,8 miliarde de euro și 1,25 miliarde de dolari de pe piețele internaționale. Titlurile au fost vândute investitorilor la dobânzi de până la 7,5% și scadențe de până la 12 ani. În acest an, România trebuie să ramburseze euroobligațiuni de 2 miliarde euro. Pe piața externă, guvernul plănuiește să atragă încă 13 miliarde euro prin eurobonduri.

Ministerul Finanţelor a atras 1,25 mld. dolari la o do­bândă de 7,5% pe an pentru 12 ani, deci scadenţa în 2037, iar în euro 2,8 mld. euro pe două tranşe: una cu o valoare de 1,4 miliarde de euro pe 5 ani şi o dobândă de 5,25% pe an iar alta tot de 1,4 miliarde de euro dar pe 9 ani şi o dobândă de 6,25% pe an. Emi­siunea de obligaţiuni finanţează o parte din deficitul bugetar.

Ordinele alocate de investitori au fost de 4,8 mld. euro pentru instrumentele în euro şi de 2,6 mld. dolari pentru cele denominate în monedă americană. Comparativ cu emisiunile precedente cererea a fost mai mică faţă de cât a atras statul în final, ceea ce s-a reflectat în dobânzi.

Recomandări

SUEDIA AJUTĂ UCRAINA
TRUMP VS. ZELE
CUM ARATĂ NOTELE?
BANI DE LA MUSK
RUSIA ATACĂ HARKOV
ȘI-A ÎNVINS IDOLUL

Necesarul de finanţare pentru 2025 este de circa 231 mld. lei (46 mld. euro) pentru acoperirea deficitului bugetar şi plăţile unor altor datorii – rostogoloriea împrumuturilor. Pentru 2025 sunt programate împrumuturi externe prin eurobonduri de 13 mld. euro.

Citește și