• Statul se împrumută de la românii care vor să-i cumpere datoriile
  • Oferă dobânzi de maximum 3,25% în lei, în condițiile în care inflația anul acesta va ajunge la 5%
  • Pentru euro, statul oferă 1% – mai puțin decit titlurile de stat ale Statelor Unite, unde randamentul la 30 de ani este 2%

Statul se împrumută de la românii care vor să-i cumpere datoriile. Asta e vestea bună. Vine și aia proastă – dacă faci afacerea asta, la capătul ei, banii tăi vor avea o valoare mai mică decât la început.

Daca alte afaceri nu-i prea ies, statul vrea să le ia banii românilor. Oferă dobânzi de maximum 3,25% în lei, în condițiile în care inflația anul acesta va ajunge la 5%. Înseamnă că banii investiți în datoriile României pierd din valoare la finalul contractului. Pentru euro, statul oferă 1% – mai puțin decit titlurile de stat ale Statelor Unite, unde randamentul la 30 de ani este 2%. Toate procentele vizează randamentul investiție pe an.

Românii țin în bănci depozite de circa 80 de miliarde de euro, bani care, la dobânzile propuse, ar asigura o finanțare ieftină a datoriilor României. Titlurile de stat sunt considerate cea mai sigură investiție financiară. Economica.net scrie că avuţia netă a populaţiei a atins un nivel record la finele lui 2020, de 2.400 de miliarde de lei, adică circa 500 de miliarde de euro. Potrivit calculelor Economica.net, peste 46.000 de români au o medie a conturilor bancare de peste 400.000 de euro.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI

Adrian Negrescu, analist financiar: „E foame de bani la Palatul Victoria. Guvernul încearcă să adune bani din salteaua românilor. Suntem o ţară săracă, cu câţiva milionari. 90% din companii sunt slab capitalizate. Statul nu face educaţie financiară.”