• 39% dintre adulții din SUA sunt preocupați de insuficiența veniturilor pentru cheltuieli.
  • Mulți americani au fost nevoiți să ia locuri de muncă secundare, să reducă consumul de combustibil și să acumuleze datorii pe cardurile de credit pentru a-și gestiona cheltuielile.
  • Deși inflația a scăzut la 3% în iulie, prețurile sunt încă mai mari decât în urmă cu un an, iar impactul cumulativ al creșterii prețurilor din ultimii ani continuă să afecteze puterea de cumpărare a americanelor.

Mulți americani își fac griji în mod regulat că nu vor reuși să ajungă la sfârșitul lunii, scrie CNN.

Potrivit unui nou sondaj CNN, aproape patru din zece (39%) dintre adulții din SUA afirmă că își fac griji mai tot timpul sau în cea mai mare parte a timpului că veniturile familiei lor nu vor fi suficiente pentru a face față cheltuielilor. Această cifră este în creștere față de 28% care și-au exprimat aceste îngrijorări în decembrie 2021 și este similară cu cifrele înregistrate în timpul Marii Recesiuni (37%).

Pentru a face față situației, procente semnificative de americani au declarat că adaugă locuri de muncă secundare, reduc consumul de combustibil și pun mai multe cheltuieli pe cardurile de credit.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Potrivit sondajului, procente și mai mari de latino-americani (52%) și de americani de culoare (46%) au declarat că sunt îngrijorați în cea mai mare parte a timpului sau tot timpul pentru a ajunge la limită.

Mai mult de jumătate (55%) dintre cei care câștigă mai puțin de 50.000 de dolari pe an sunt îngrijorați, de asemenea, că nu au suficienți bani pentru a face față cheltuielilor.

Constatările subliniază faptul că, în ciuda statisticilor naționale care arată că șomajul este scăzut și inflația este în scădere, milioane de americani suferă din cauza anilor de creștere a prețurilor.

„Magazinul alimentar este pur și simplu scandalos în acest moment. Dar nu este vorba doar de asta. Totul a crescut. Hainele. Asigurarea mea”, a declarat Angela Russell, o locuitoare din Ohio care lucrează ca analist de programe la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Russell, care are doi copii adulți și trei nepoți, a declarat că s-a mutat recent din casa pe care o închiria în Cincinnati în favoarea uneia dintr-o zonă rurală unde chiria este mai ieftină.

Două treimi dintre americani (65%) afirmă într-o întrebare deschisă că cheltuielile și costul vieții sunt cea mai mare problemă economică cu care se confruntă familia lor în prezent. Această cifră este în scădere față de 75% în vara anului 2022, dar cu mult peste cei 43% care au menționat o problemă legată de cheltuieli în vara anului 2021.

Potrivit Moody’s Analytics, gospodăria tipică cheltuiește cu 925 de dolari mai mult pe lună pentru a achiziționa aceleași bunuri și servicii decât în urmă cu trei ani.

„Presiunea este reală. Totul este mult mai scump decât era acum patru ani. Este astronomic ceea ce plătiți”, a declarat Russell.

Inflația este în scădere

Rata inflației a scăzut brusc: prețurile de consum au crescut cu 3% de la an la an în iulie, potrivit Biroului de Statistică a Muncii. Aceasta este o îmbunătățire dramatică față de vârful de 9% din iunie 2022, când prețurile gazelor au crescut peste 5 USD pe galon. Cu toate acestea, mulți americani nu simt cu adevărat această îmbunătățire. Prețurile sunt încă mai mari decât au fost anul trecut – doar cresc într-un ritm mai lent. Și consumatorii încă încearcă să ajungă din urmă cu vârfurile prețurilor din 2022 și 2023.

„Putem vorbi toată ziua despre modul în care inflația se moderează, dar impactul cumulativ al inflației de câțiva ani a avut o influență asupra bugetelor gospodăriilor”, a declarat Greg McBride, analist financiar șef la Bankrate.

„Vederea de la 35.000 de picioare este că șomajul este scăzut, economia este în creștere și oamenii cheltuiesc bani. Realitatea de pe teren este că moderarea inflației nu înseamnă că prețurile scad, ci doar că nu cresc la fel de repede.”

Câteva vești bune: și salariile au crescut în ultimii trei ani. În ultimul timp, acestea au crescut mai repede decât prețurile, inversând o tendință tulburătoare de ani de zile. Venitul mediu al gospodăriilor este cu 1.110 USD mai mare decât acum trei ani, potrivit Moody’s Analytics. Acest lucru depășește cei 925 USD în plus pe care oamenii îi cheltuiesc pentru aceleași bunuri și servicii.

„Mulți și-au văzut puterea de cumpărare erodata. Chiar dacă venitul tău a ținut pasul cu prețurile, doar călci pe apă”, a spus McBride.

Pentru a se descurca, mulți oameni sunt forțați să găsească venituri suplimentare. Sondajul CNN a arătat că 35% dintre adulți spun că au fost nevoiți recent să-și asume o muncă suplimentară pentru a ajunge la capăt. Procente și mai mari de latino-americani (52%), americanii de culoare (44%) și cei sub 45 de ani (47%) spun că și-au luat muncă suplimentară. Ca urmare a condițiilor economice actuale, majoritatea americanilor spun că au fost nevoiți să reducă cheltuielile pentru extra și divertisment (69%) și și-au schimbat cumpărăturile de alimente (68%), potrivit sondajului CNN.

Alții spun că au redus din timpul condusului (41%) și că își asumă datorii cu cardul de credit pentru a-și permite nevoile (37%). Ponderea americanilor care s-au redus la conducere a scăzut de la 54% în primăvara anului 2022, dar ponderea reducerii cheltuielilor discreționare și urmărirea bugetelor lor pentru alimente au înregistrat puține schimbări în scădere în ultimii doi ani. Russell, femeia din Ohio care lucrează la CDC, a spus că plata ei este la cheremul bugetului federal – și nu include bonusurile sau opțiunile pe acțiuni pe care se bazează oamenii care lucrează în alte industrii.

„Literalmente, totul pare că depășește ceea ce câștig”, a spus ea. Russell și-a mutat cheltuielile pentru a se concentra pe lucruri esențiale, anulând majoritatea serviciilor de streaming, mergând mai rar la filme și cumpărând bomboane la Walmart în loc de la cinema când merge.

„A trebuit să reduc toate lucrurile distractive pe care îmi place să le fac. Mergeam la librărie sau iau reviste. Acum, primesc cărți de la bibliotecă”, a spus ea. Sondajul CNN a fost realizat de SSRS în perioada 3-24 iunie, înainte ca președintele Joe Biden să renunțe la cursa prezidențială din 2024, pe 21 iulie, dintr-un eșantion național aleatoriu de 2.021 de adulți ajunși inițial prin poștă și 407 adulți ajunși prin apelarea aleatorie a cifrelor către un eșantion de numere de telefon mobil preplătite.

Sondajele au fost efectuate fie online, fie prin telefon cu un intervievator în direct. Rezultatele pentru eșantionul complet au o marjă de eroare de eșantionare de plus sau minus 2,7 puncte procentuale; este mai mare pentru subgrupuri.

Citește și