• Raportul anual al Forumului Economic Mondial privind riscurile globale evidenţiază criza costului vieţii drept cel mai mare risc pe termen scurt cu care se confruntă lumea în prezent.
  • Raportul, care a fost publicat înaintea summitului de la Davos în ultimii 17 ani, ia în considerare opiniile a 1.200 de persoane din sectorul public şi privat.
  • Summitul Forumului Economic Mondial de la Davos începe pe 16 ianuarie cu sloganul ,,cooperare într-o lume fragmentată” .

Raportul anual al Forumului Economic Mondial privind riscurile globale evidenţiază criza costului vieţii drept cel mai mare risc pe termen scurt cu care se confruntă lumea în prezent, iar schimbările climatice reprezintă cea mai mare ameninţare pe termen lung, scrie CNBC.

Raportul, care a fost publicat înaintea summitului de la Davos în ultimii 17 ani, ia în considerare opiniile a 1.200 de persoane din sectorul public şi privat.

Ediţia din acest an – realizată împreună cu firma de servicii profesionale Marsh McLennan şi Zurich Insurance Group – a precizat că războiul Rusiei din Ucraina şi pandemia Covid-19 au propulsat criza energetică, penuria de alimente şi inflaţia ca fiind cele mai presante probleme globale.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Ne uităm la ceva ce pare nou, dar în acelaşi timp straniu de familiar” , a declarat Carolina Klint, liderul de management al riscurilor pentru Europa Continentală la Marsh. Aşadar, vedem o revenire a unor riscuri mai vechi în cazul cărora am considerat că am făcut progrese bune pentru rezolvarea lor, dar care acum sunt din nou pe harta riscurilor. „

Impactul crizei costului vieţii asupra populaţiilor vulnerabile este foarte greu de acceptat” , a spus Klint.

,,Guvernele lucrează acum cu adevărat pentru a atenua acest impact, în acelaşi timp încearcând să se protejeze de inflaţia în spirală şi de nivelul istoric ridicat al serviciului datoriei.

Raportul spune că lumea trebuie să colaboreze mai eficient în ceea ce priveşte atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea în următorul deceniu pentru a evita ,,răbuşirea ecologică” şi continuarea încălzirii globale.

Raportul adaugă că guvernele se vor confrunta cu ,,compromisuri” în anii următori, pe fondul provocărilor sociale, al mediului şi riscurilor de securitate.

Printre cele mai invocate riscuri pe termen de doi ani se numără, pe lângă schimbările climatice, dezastrele naturale, confruntările geoeconomice, erodarea coeziunii sociale, criminalitatea cibernetică generalizată, migraţia involuntară pe scară largă şi crizele resurselor naturale.

Criminalitatea cibernetică şi migraţia au fost, de asemenea, prezentate ca riscuri pe termen lung, deşi problemele legate de climă au ocupat primele patru locuri. Costul vieţii a fost absent de pe listă.

Summitul Forumului Economic Mondial de la Davos începe pe 16 ianuarie cu sloganul ,,cooperare într-o lume fragmentată” .