STUDIU. Patru zile de muncă pe săptămână cresc profiturile companiilor

Vești bune pentru tine. Dacă vrei să lucrezi doar patru zile pe săptămână, trebuie să știi că Germania a început acest demers. Timp de șase luni, 41 de companii germane au participat la un program pentru reducerea timpului de lucru și introducerea săptămânii de patru zile lucrătoare. Ideea a fost susținută și de sindicatele germane iar proiectul a fost coordonat de Universitatea din Münster. Inițiativa internațională „4 Day-Week Global” a fost deja testată în opt țări, inclusiv Marea Britanie, Australia și Portugalia.

Gabriel Chicioreanu, antreprenor, a explicat pentru Aleph News: „Totul ține foarte mult de cultura fiecărui popor și de responsabilitatea față de muncă. Așa cum s-a spus mai devreme, există observații ale celor care au implementat și testat acest sistem, care a început la antipozi, în Australia și Noua Zeelandă. Totuși, dacă ne gândim la aplicarea acestui model în România, știm foarte bine că o parte dintre angajați sunt supraîncărcați cu activități zilnice, iar ar fi destul de dificil să înghesuie activitățile din 5 zile în doar 4. Pe de altă parte, un număr semnificativ dintre angajați și-ar dori, într-adevăr, să lucreze 4 zile și să aibă 3 zile libere. Însă, chiar și pentru cei care nu aveau multe de făcut, cu siguranță nu vor avea prea multe de făcut nici în cele 4 zile”.

El a adăugat: „Totul depinde, să spunem așa, de productivitatea activității în timpul celor 8 ore de muncă. Acest sistem poate fi implementat atât în sectorul public, cât și în cel privat, din anumite perspective. Este important să luăm în considerare faptul că, în momentul în care oamenii vor începe să lucreze 4 zile pe săptămână, care vor fi acele 4 zile?

Vor fi la alegere sau vor fi de marți până vineri, sau de luni până joi? Pe de altă parte, să nu uităm că în instituțiile statului există și lucru cu publicul, ceea ce va face destul de dificilă implementarea unui astfel de sistem cu doar 4 zile pe săptămână. Totuși, acest sistem ar putea fi viabil în instituțiile statului dacă se pune un accent suficient pe partea de digitalizare, pe care Guvernul a început-o deja.

Dacă ne gândim la întreprinderile și companiile private, din nou, totul depinde de productivitate, pentru că fiecare antreprenor își va dori să maximizeze timpul pe care angajatul îl oferă conform contractului de muncă. Probabil că la noi acest proces va dura ceva mai mult, având în vedere și ceea ce ați menționat legat de digitalizare, care, din păcate, nu se poate realiza de pe o zi pe alta”.

Exit mobile version