- Statele membre trebuie să includă doar măsuri realizabile până la 31 august 2026.
- Statele membre mai au la dispoziție o finanțare de peste 335 de miliarde de euro.
- Comisia Europeană: România nu a luat măsuri eficiente pentru corectarea deficitului excesiv.
Termenul limită pentru implementarea PNRR nu se schimbă. România trebuie să-și atingă toate obiectivele până la 31 august 2026. Dacă nu, pierdem banii. Noi, Bulgaria și Ungaria suntem țările cu cele mai puține jaloane îndeplinite
Advertisment
Iar veștile proaste se țin lanț pentru noi. Comisia Europeană recomandă Consiliului să adopte o decizie prin care să constate că România nu a luat măsuri eficiente pentru corectarea dezechilibrului bugetar.
Mai poate fi făcut ceva cu PNRR, câti bani vom pierde?
Nu știu, în final, când vom trage linie, cât vom pierde. Tot ce pot să spun este că vom pierde. Eu cred că, dacă vom ajunge să luăm jumătate din bani, adică din cele 28 de miliarde, dacă vom obține 14 sau măcar 10, este bine.
Recomandări
A trebuit ca lumea să se întoarcă la perioada Iohannis, atunci când noi, în mod greșit, am pus atât de multe condiții. Știam foarte clar că nu aveam cum să îndeplinim toate acele condiții, și asta este o problemă foarte mare. Îmi amintesc că, în acea perioadă, cei din partea Comisiei Europene, care negociau cu partea română, se întrebau de ce am stabilit atât de multe jaloane și condiții de îndeplinit, în condițiile în care nimeni nu ni le-a cerut.
Până la urmă, asta este, trecutul. Vom pierde niște bani. Acum sunt niște jaloane de îndeplinit, care, din punctul meu de vedere, sunt relativ simple, cu excepția celui legat de deficitul bugetar. De exemplu, să aducem mai multă transparență și guvernanță în companiile de stat.
Dar, iată, nu putem. Pur și simplu. Cele două mari partide, PSD și PNL, s-au urcat pe companiile de stat, și au adus acolo camarile lor. Și, se pare, mai bine pierdem miliarde de euro din PNRR decât să schimbăm modul de guvernanță al acestor companii.
Ce se va intampla dupa ce Consiliul European va adopta decizia prin care va constata ca Romania nu a luat măsuri eficiente pt scaderea deficitului?
Va fi o mare problemă dacă se ajunge la suspendarea fondurilor europene. Totul depinde de faptul dacă venim sau nu cu un pachet fiscal credibil. Pentru că nimeni nu mai crede în poveștile noastre, de trei ani încoace, cum că vom reduce deficitul bugetar printr-o colectare mai bună a taxelor.
Această idee nu mai convinge pe nimeni. Guvernul actual trebuie să propună măsuri concrete, din care să reiasă clar cum va fi realizată corecția bugetară.
În primul rând, Comisia Europeană nu acceptă ideea că vom reduce de mâine cheltuielile. Așa ceva nu există. Cheltuielile publice se reduc în timp, în ani de zile.
În acest moment, singura variantă credibilă, chiar dacă vine cu un cost economic mare, este creșterea impozitelor și a taxelor.
Nicușor Dan a spus azi ca le-a promis celor de la Comisie că de data asta chiar suntem serioși. Așa merge treaba, ne vor crede pe cuvânt?
Nu, nu există așa ceva. Ai văzut și din partea Comisiei Europene că președintele nu poate face mare lucru. În afară de a ține conferințe de presă de la Cotroceni și de a face declarații, de genul că, împreună cu ANAF, vom combate evaziunea fiscală, în realitate, problema reducerii deficitului bugetar este strict responsabilitatea guvernului și a partidelor care îl compun.
Președintele, odată ce a numit prim-ministrul, teoretic nu mai are nicio atribuție directă în acest sens. Poate doar să facă avertismente publice, care, sincer, nu au nicio greutate reală. Sau, în momentul în care primește legi la promulgare, poate refuza prima dată, dar dacă Parlamentul le adoptă din nou, este obligat să le promulge.
Mi se pare că președintele Nicușor Dan încearcă să intre pe un teritoriu care aparține executivului, al guvernului, și nu este clar unde va duce această implicare.
Citește și