- Tesla a trimis manageri la domiciliul angajaților aflați în concediu medical prelungit.
- Directorul fabricii susține că vizitele la domiciliu sunt o practică obișnuită în industrie.
- Rata concediilor medicale la fabrica Tesla din Germania a atins 15%.
- Directorul André Thierig afirmă că unii angajați profită de legislația germană privind protecția muncii.
- Sindicatul acuză compania de condiții de muncă dure și ore de lucru nerezonabil de lungi.
Șeful unei fabrici Tesla din Germania a apărat decizia de a trimite manageri la domiciliul lucrătorilor aflați în concediu medical de lungă durată.
În ultimele săptămâni, un director al fabricii de automobile electrice Tesla din Germania a trimis manageri să verifice aproximativ 24 de angajați.
Angajații au continuat să fie plătiți în timp ce erau în concediu medical de aproape nouă luni.
André Thierig, directorul de producție al fabricii, a declarat că vizitele la domiciliu erau o practică obișnuită în industrie și că societatea dorea pur și simplu să „facă apel la etica muncii angajaților”, conform The Guardian.
Răspunsul sindicatului
Sindicatul a desfășurat o campanie împotriva a ceea ce a susținut că sunt condiții de lucru dure, cu ore de lucru „nerezonabil” de lungi și un nivel scăzut de sănătate și siguranță.
„Angajații din aproape toate zonele fabricii au raportat un volum de muncă extrem de mare”, a declarat Dirk Schulze, un director regional al sindicatului.
„Atunci când există deficit de personal, lucrătorii bolnavi sunt puși sub presiune, iar cei care rămân sănătoși sunt suprasolicitați cu muncă suplimentară.”
„Dacă supraveghetorii fabricii doresc cu adevărat să reducă nivelul de îmbolnăvire, ar trebui să rupă acest cerc vicios” a adăugat Dirk Schulze.
Rata concediilor medicale la fabrica de la periferia Berlinului, despre care sindicatul spune că funcționează sub o „cultură a fricii”, a atins de 15% sau mai mult.
Sindicatul a declarat că există o „cultură a fricii” care a cauzat stres și concedii medicale în rândul lucrătorilor.
Unii angajați „profită”
Cu toate acestea, André Thierig a declarat că unii lucrători profită de legislația germană privind protecția muncii.
Acesta a declarat că, în rândul celor 1.500 de lucrători temporari ai fabricii, care lucrează în condiții similare angajaților cu normă întreagă, rata medie a absențelor pe motiv de boală este de doar 2%.
„În analizele noastre privind prezența la locul de muncă, unele fenomene au devenit evidente: vinerea și în turele de noapte, cu aproximativ 5% mai mulți angajați își iau concediu medical decât în alte zile ale săptămânii”, a declarat Thierig. „Acesta nu este un indicator al condițiilor de muncă proaste, deoarece condițiile de muncă sunt aceleași în toate zilele lucrătoare și în toate turele. Aceasta sugerează că sistemul social german este exploatat într-o anumită măsură.”
Compania a identificat aproximativ 200 de membri ai personalului care erau încă plătiți, dar care nu s-au prezentat deloc la muncă în acest an. „Ei prezintă un nou bilet de boală de la medic cel puțin o dată la șase săptămâni”, a declarat acesta.
În octombrie anul trecut, Tesla a respins afirmațiile făcute de IG Metall potrivit cărora dispozițiile privind sănătatea și siguranța din fabrică nu erau adecvate.