- Tesla a suspendat livrările de componente din China pentru modelele Cybercab și Semi, din cauza tarifelor impuse de Trump, care au ajuns la 145%.
- Producția acestor modele ar putea fi întârziată, afectând planurile Tesla pentru 2026.
- Măsurile comerciale luate de SUA au avut un impact direct asupra Elon Musk, deși acesta este un susținător al comerțului liber.
Planurile Tesla de a livra componente din China pentru modelele Cybercab și Semi în SUA au fost suspendate, după ce președintele Donald Trump a majorat semnificativ tarifele vamale pentru bunurile chinezești, în contextul intensificării războiului comercial. Informația a fost oferită de o sursă apropiată situației, care a dorit să rămână anonimă scrie Reuters.
Advertisment
Decizia riscă să afecteze serios planurile Tesla de a începe producția de test în octombrie și producția de serie în 2026 pentru cele două modele electrice mult-așteptate. Cybercab urma să fie fabricat în Texas, iar Semi în Nevada.
Inițial, compania era pregătită să suporte tariful de 34% impus de SUA, dar majorările ulterioare – ajunse la 145% – au făcut ca planurile de transport al componentelor să fie puse pe pauză.
Recomandări
Tesla lucrează de doi ani la reducerea dependenței de piesele din China, crescând proporția celor provenite din America de Nord, anticipând posibile taxe suplimentare.
La începutul lunii aprilie, Trump a crescut tarifele la 84%, iar ulterior la 125%. Totodată, președintele a declarat luni că analizează modificarea tarifelor de 25% aplicate automobilelor și pieselor auto importate din Mexic, Canada și alte regiuni.
Tesla nu a oferit un răspuns oficial.
Pe lângă producția efectivă, Tesla plănuiește lansarea unui serviciu de robotaxiuri bazat pe modelul Cybercab, fără volan și pedale, promițând un preț de pornire sub 30.000 de dolari. Compania vizează și creșterea producției de camioane electrice Semi și onorarea comenzilor restante, inclusiv către clienți precum Pepsi.
Situația subliniază efectele adverse ale politicii tarifare a lui Trump, care, deși urmărește să stimuleze producția internă, a afectat planurile unui aliat politic apropiat – Elon Musk, un susținător al comerțului liber.
Totodată, presa americană a relatat recent că Musk i-a cerut direct lui Trump anularea noilor tarife globale. Între timp, China a reacționat impunând la rândul ei un tarif de 125% pentru bunurile americane, ceea ce a determinat Tesla să nu mai accepte comenzi pentru modelele Model S și Model X.
Potrivit unui raport S&P, SUA reprezintă între 15% și 20% din valoarea exporturilor de componente auto chinezești în ultimii ani.
Citește și
- Casa Albă: China riscă acum tarife de până la 245% la importurile în SUA. Beijingul anunță o creștere economică de 5,4%
- Analiză ZF. Salariile reale pierd din viteză: inflaţia începe din nou să mănânce din venituri. Salariul real a crescut cu 4,5% în februarie 2025 faţă de februarie 2024, sub inflaţia care a fost de 4,9%
- Ce cuvinte să NU folosești atunci când vrei să îți găsești un partener? Topul mesajelor interzise
Partenerii noștri