• Mercedes Benz a acuzat SUA că a provocat un război comercial fără precedent
  • Elon Musk vrea rambursarea taxelor de import plătite
  • Procesul va avea loc la Curtea de Comerț Internațional din New York

Mari companii producătoare de autovehicule – Tesla, Volvo, Ford și Mercedes Benz – dau în judecată guvernul SUA pentru taxele de import pe care le-a impus componentelor fabricate în China, relatează BBC.

SUA și China desfășoară un război comercial prin impozitarea suplimentară a bunurilor și serviciilor reciproce. Tensiunile dintre Washington și Beijing au crescut rapid în ultimele săptămâni, în principal în ceea ce privește firmele de tehnologie.

Companiile auto s-au adresat Curții de Comerț Internațional din New York.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Mercedes-Benz a acuzat Washingtonul, în plângerea sa, de „desfășurarea unui război comercial fără precedent și nelimitat, care a afectat importuri de peste 500 de miliarde de dolari din Republica Populară Chineză”.

În documentele depuse, Tesla a numit tarifele „arbitrare” iar fondatorul companiei, Elon Musk, solicită ca tarifele să fie anulate, alături de o „rambursare, cu dobândă” a taxelor de import plătite.

Războiul comercial a început în 2018 între cele mai mari două economii din lume. Președintele american Donald Trump a acuzat China de practici comerciale neloiale și furt de proprietate intelectuală. În China, există percepția că America încearcă să-i reducă ascensiunea ca putere economică globală.

La începutul acestui an, cele două state au semnat „prima fază” a unui acord menit să încheie parțial disputa. Washingtonul a renunțat la tarifele aplicate unor importuri din China în valoare de 160 miliarde dolari, în special produsele electronice de larg consum.

Cu toate acestea, tensiunile dintre cele două națiuni au crescut masiv de atunci.

La începutul acestei luni, Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a decis că tarifele impuse de SUA asupra mărfurilor chineze sunt „neconforme” cu normele comerciale internaționale. OMC a declarat că SUA nu au furnizat dovezi că afirmațiile sale privind furtul tehnologic și ajutorul de stat justificau creșterea taxelor vamale.