Testele privind săptămâna de lucru de patru zile din Islanda au fost un succes. Creșterea economică a crescut iar epuizarea profesională a scăzut

Trecerea Islandei la o săptămână de lucru mai scurtă a coincis cu o economie mai performantă decât cea mai mare parte a Europei, conform cercetărilor organizațiilor care susțin săptămânile de lucru de patru zile, scrie ITPro.

Între 2015 și 2019, Islanda a desfășurat două teste de amploare ale așa-numitei săptămâni de lucru de patru zile în cadrul guvernului, care au condus ulterior la un acord privind drepturile lucrătorilor, condus de sindicatele locale, care a consacrat dreptul la săptămâni de lucru mai scurte pentru marea majoritate a populației.

Cercetarea vine într-un moment în care flexibilitatea lucrătorilor este reconsiderată de companii, Amazon chemând personalul înapoi la birou mai degrabă decât să continue cu munca hibridă, în ciuda muncii flexibile și a săptămânilor de lucru de patru zile care ajută la reducerea epuizării și a zilelor de boală, menținând în același timp productivitatea.

Testele au dus la o reducere a numărului de ore la 35 pe săptămână – pierzând aproximativ o jumătate de zi de lucru – dar fără reducerea salariului. De atunci, Islanda a asistat la adoptarea pe scară largă a săptămânilor de patru zile, 59% dintre lucrători beneficiind de o reducere a programului de lucru până în 2022 – o cifră care, potrivit cercetătorilor, este chiar mai mare în prezent.

Un sondaj a arătat că 28% dintre respondenți lucrau cu o zi mai puțin în fiecare săptămână, alți 22% își reduceau orele într-un mod flexibil coordonat cu superiorul lor ierarhic, iar 19% lucrau o zi mai scurtă.

Îngrijorarea legată de reducerea săptămânii de lucru este, în mod firesc, reducerea productivității, însă Islanda a raportat contrariul. Cercetătorii de la The Autonomy Institute din Regatul Unit și de la Association for Sustainability and Democracy (Alda) din Islanda au observat că PIB-ul Islandei a crescut peste media europeană și a OCDE, cu o rată de creștere de 4,1% în 2023.

Cercetătorii au subliniat, de asemenea, rata scăzută a șomajului din Islanda, de doar 3,6 %, și creșterea cu 1,5 % a ratelor de productivitate, depășind rivalii nordici care, de obicei, depășesc Islanda. În ceea ce privește costurile, cercetătorii au afirmat că reducerea timpului de lucru a costat sectorul public aproximativ 0,11% din bugetul total.

Săptămânile de lucru de patru zile au fost testate în Regatul Unit, deși natura redusă a acestor teste înseamnă că este dificil să se evalueze impactul asupra economiei în general.

În urma unui test de șase luni care s-a încheiat în 2023, 92% dintre întreprinderile participante au ales să continue să lucreze cu program redus și cu același salariu. Conform studiului, epuizarea profesională a scăzut cu 71%, iar zilele de concediu medical au scăzut cu 65%.

În ceea ce privește resursele umane, companiile au raportat o reducere a fluctuațiilor, cu o scădere de 57% a demisiilor în timpul testelor. Personalul a salutat reducerea numărului de ore, 15% dintre aceștia declarând că nicio sumă de bani nu i-ar convinge să revină la un program mai lung.

Exit mobile version