- Majoritatea mâncărurilor se prepară cu ajutorul unei tigăi și al unei mașini de gătit precum plita.
- Nu există o rețetă exactă pentru ce dispozitive ar trebuie să se afle în bucătăria cuiva, însă știm ce nu ar trebui să lipsească.
- Pentru bucătăriile mai mici din punct de vedere al spațiului, aragazul este ideal.
Gătitul este o activitate destul de comună. Într-adevăr, este mai ușor să comanzi, însă gătitul este o opțiune mai bună pentru familii sau dacă vrei să mănânci de mai multe orice același fel. Totuși, nici să gătești nu este neapărat ieftin, deoarece necesită multe ustensile și dispozitive, în funcție de preparatul dorit. De exemplu, majoritatea mâncărurilor se prepară cu ajutorul unei tigăi și al unei mașini de gătit precum plita. Dacă vrei să obții preparate mai deosebite, folosești oala pentru gătitul încet sau cuptorul. Ideea e că numărul preparatelor pe care le poți realiza este direct proporțional cu dotările din bucătăria ta.
Nu există o rețetă exactă pentru ce dispozitive ar trebuie să se afle în bucătăria cuiva, însă știm ce nu ar trebui să lipsească. În acest articol am pregătit o listă cu dispozitivele necesare pentru fiecare bucătărie și câteva detalii despre caracteristicile acestora.
1. Cuptor
Plita este un dispozitiv atât de important încât nici nu merită menționat.Gătitul nu este posibil fără o plită. Totuși, plitei îi lipsește un element cheie, anume cuptorul. De aceea, pentru bucătăriile care nu dispun de un aragaz este nevoie să existe o plită și un cuptor.
Achiziționarea unui dispozitiv de acest gen se poate dovedi o treabă complicată, însă cel mai bine este să îți analizezi nevoile și să faci alegerea în funcție de acestea. De exemplu, dacă îți propui să gătești doar preparate simple sau prăjituri care trebuie coapte, alege o variantă cu mai puține opțiuni. Vei salva banii dați pe opțiuni pe care nu le folosești. Totuși, dacă vrei să prepari mâncăruri mai complicate, poți opta pentru un dispozitiv cu mai multe setări, precum ventilator încorporat, pentru gătire egală și rapidă. Un alt avantaj este rezistența aparatului. De obicei cuptoarele sunt construite din materiale dure precum fierul sau inoxul, așadar sunt rezistente la uz.
Analizează bucătăria și gândește-te bine unde se potrivește cuptorul. Este important să măsori de dinainte spațiul pe care ești dispus să îl aloci pentru depozitarea acestuia, astfel nu vei avea surprize în urma achiziționării. Totuși, o plită și un cuptor ocupă mult spațiu, așadar este recomandat să optezi pentru un model mai mic sau pentru un cuptor care este încorporabil într-un alt spațiu din bucătărie.
De asemenea, caută un dispozitiv cât mai performant. Deși prețul acestora este mai ridicat, au mai multe opțiuni care ușurează gătitul precum oprire programată sau autocurățare.
2. Aragaz
Pentru bucătăriile mai mici din punct de vedere al spațiului, aragazul este ideal. Dispozitivul este format dintr-o plită și un cuptor încorporat, care de obicei stă în partea inferioară a construcției. Având aceste două componente îmbinate, aragazul economisește mult loc din bucătăria ta.
Cu un aragaz nu economisești numai spațiu, ci și bani. În general, alimentarea acestuia se face prin gaz, acest combustibil fiind mai ieftin decât electricitatea. De asemenea, este mai ieftin să cumperi un dispozitiv care poate face două treburi deodată. Totuși, marele dezavantaj la alimentarea cu gaz sunt emisiile care poluează mediul.
Aragazul are câteva avantaje care nu trebuie ignorate. Oferă o controlabilitate ridicată, astfel este mai ușor pentru utilizator să păstreze temperaturi exacte și constante. De asemenea, arzătorul aduce flacăra la temperatura dorită într-un timp foarte scurt, acesta fiind unul dintre avantajele comparative față de o plită electrică. Majoritatea restaurantelor folosesc plitele cu gaz, așadar aragazul oferă o experiență inedită de gătit. Unele preparate au gust și textură diferită dacă sunt gătite cu ajutorul unui astfel de dispozitiv.
Totuși, trebuie să ai în vedere că pe lângă emisiile produse, aragazul are și alte dezavantaje. Este greu de curățat, deoarece trebuie să scoți grilajul și ochiul pentru a ajunge la suprafața de unde trebuie îndepărtată murdăria. Încălzirea neuniformă poate fi un alt motiv pentru care să nu cumperi un aragaz.
3. Hotă telescopică
O hotă nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie. Când gătești, tot fumul sau aburul ajunge în interiorul casei. Sigur, să deschizi geamul este o opțiune, însă folosirea unei hote este mult mai eficient. Hota își face simțită prezența în timp, deoarece mirosul preparatelor nu se impregnează în pereți. De obicei, hotele sunt instalate fix deasupra suprafeței de gătit, așadar captează majoritatea fumului care se produce în timpul preparării. Acest model de hotă telescopică ocupă în timpul folosirii mai mult spațiu. Aceasta se extinde din locul instalat, pentru a ventila cu mai multă precizie. Este o caracteristică foarte folositoare, însă nu este imperios necesară.
Acestea sunt dispozitivele de bază pe care fiecare bucătărie trebuie să le aibă. Totuși, în funcție de nevoile tale poți adăuga și alte aparate pe listă. Fii chibzuit atunci când alegi să le cumperi. Compară diferitele modele între ele pentru a achiziționa dispozitivele care îți servesc cel mai bine nevoile. Alege produse de la o marcă cu renume, iar pentru mai multe detalii despre produsul în sine, caută descrieri și recenzii online.