• România are 60 de actori economici în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est
  • România a urcat un loc în clasamentul Coface, luând locul Ungariei.
  • Polonia găzduieşte cele mai mari afaceri din regiune, cu o creştere substanţială de 37,9% a cifrei de afaceri agregate în 2022 comparativ cu anul precedent. 

Cifra de afaceri a companiilor româneşti a crescut cu 44,1% la 112,2 miliarde de euro, în timp ce profitul net a crescut cu 142,5%, depăşind toate celelalte ţări la acest nivel. Mineralele, chimicalele, petrolul, materialele plastice şi industria farmaceutică reprezintă cel mai mare sector, cu cea mai mare pondere în ceea ce priveşte cifra de afaceri generată (32,0%). Acesta este urmat de utilităţi şi serviciile publice precum şi de comerţul nespecializat, cu o ponderea în cifra de afaceri de 18,7%, respectiv 16,3%.

Polonia găzduieşte cele mai mari afaceri din regiune, cu o creştere substanţială de 37,9% a cifrei de afaceri agregate în 2022 comparativ cu anul precedent. Astfel, Polonia are 166 de companii în Top 500 cele mai mari din Europa Centrală şi de Est în timp ce Cehia are 77, iar Ungaria 54 de firme, conform aceleiaşi surse.

Cifra de afaceri totală a celor 500 de companii a crescut cu 39,8%, până la 1,1 trilioane de euro. Profitul net agregat a crescut cu Ă46,5% la 54.745 milioane. În plus, cele 500 de companii au angajat 2,3 milioane de oameni (Ă3,5% faţă de anul precedent – 2021).

Recomandări

FOODSERVICE FOR YOU
ȘTII DE VREME?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE VEZI AZI?
SCHIMBĂ CARIERA?

„Mediul macroeconomic şi costurile ridicate au oferit un teren fertil pentru creşterea cifrei de afaceri. Rezultatele clasamentului celor mai mari companii din regiune confirmă această tendinţă”, a spus Jarosław Jaworski, CEO Coface Europa Centrală şi de Est.

.  „Top 500 ECE” clasifică afacerile după cifra de afaceri şi analizează factori suplimentari, cum ar fi numărul de angajaţi, cadrul în care companiile operează, sectoarele de activitate, pieţele, precum şi după evaluările de credit Coface. Performanţa economică a celor 500 de companii serveşte ca un indicator reprezentativ al tendinţelor pieţei în întreaga regiune.

“Ţările din ECE şi-au menţinut rolul de exportatori activi, în primul rând către Europa de Vest, şi şi-au extins, exporturile către alte destinaţii prin transporturi directe şi prin implicarea lanţului de aprovizionare. Cu toate acestea, principalul risc în 2023 este mediul economic extern dificil din Europa de Vest, în special în Germania, care poate afecta ţările ECE din cauza activităţii economice slabe şi a comerţului global scăzut”, explică Grzegorz Sielewicz, economist regional Coface Europa Centrală şi de Est.

„În ciuda acestui fapt, se anticipează o revenire treptată în trimestrele următoare. În timp ce consumul gospodăriilor a fost afectat de inflaţie şi de creşterea ratelor dobânzilor, este de aşteptat să contribuie treptat la creştere, pe măsură ce dezinflaţia progresează şi piaţa muncii rămâne puternică.”

Cine conduce top 500 cele mai companii din Europa Centrală şi de Est