• În ultimul an, piața imobiliară de primă clasă din Europa a crescut cu 5,6%, pe fondul unei cereri continue, potrivit unui nou studiu realizat de agenția imobiliară internațională Knight Frank.
  • Dacă sunteți în căutarea unei proprietăți pe care să o achiziționați și apoi să o dați spre închiriere, coasta mediteraneană este veșnic preferată de turiști.
  • Întărirea dolarului și slăbirea euro fac mai atractivă piața imobiliară europeană, continentul devenind o destinație atrăgătoare nu numai pentru turiștii americani, ci și pentru investitorii imobiliari americani.

Dacă sunteți în căutarea unei proprietăți de vacanță în contextul înfloririi călătoriilor internaționale și a relaxării restricțiilor, Europa vă poate oferi o serie de destinații atractive pentru a doua casă. De la accesul la mâncăruri rafinate și la o cultură bogată până la peisaje uimitoare, continentul are câte ceva pentru toată lumea.

În ultimul an, piața imobiliară de primă clasă din Europa a crescut cu 5,6%, pe fondul unei cereri continue, potrivit unui nou studiu realizat de agenția imobiliară internațională Knight Frank, citat de CNBC.

„Pentru proprietarii de locuințe secundare, orașele din Europa oferă cultură, conectivitate și o bună calitate a vieții, în timp ce pentru investitori oferă o ocupare puternică a chiriilor și costuri de achiziție relativ scăzute”, a declarat pentru CNBC Kate Everett-Allen, șefa departamentului de cercetare rezidențială internațională la Knight Frank.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Cu toate acestea, la fel ca în cazul oricărei investiții, achiziționarea unei proprietăți reprezintă un angajament financiar important, iar a ști de unde să începi poate fi dificil.

Pe baza datelor furnizate de Knight Frank, iată care sunt cele mai bune locuri din Europa pentru a începe să căutați o a doua proprietate, conform CNBC.

Topul orașelor în ceea ce privește creșterea prețurilor proprietăților

Berlin, Germania, a înregistrat cea mai puternică creștere a prețurilor, în anul care s-a încheiat, în iunie 2022, proprietățile high-end apreciindu-se, în medie, cu 12,6%.

Această creștere anuală plasează rata de creștere a capitalei germane cu mult înaintea altor orașe globale precum New York (7,3%), Hong Kong (3,1%) și Londra (2,5%).

Aprecierea prețurilor proprietăților (adică creșterea cererilor pentru proprietățile din aceste zone a crescut odată cu prețurile) a fost puternică, în acest an, pe piețele imobiliare de lux din Edinburgh (11,2%), Dublin (10,2%), Zurich (10,2%) și Paris (8,9%).

Ascensiunea continuă a orașelor de top din regiune vine în contextul în care ratele de creștere încetinesc pe întreaga piață imobiliară globală, pe fondul creșterii ratelor dobânzilor. Cu toate acestea, Knight Frank a declarat că încetinirea nu s-a transpus încă în prețurile proprietăților – sectorul de lux dovedindu-se deosebit de rezistent.

„Ratele ipotecare în creștere și perspectivele economice globale mai slabe răcesc o parte din efervescența din ultimii doi ani, dar încetinirea va fi resimțită cel mai mult în categoriile de prețuri mai mici și pe piețele orientate spre piața internă”, se arată în raport.

Cu toate acestea, efectuarea unei achiziții de proprietăți în străinătate nu este lipsită de provocări. Înainte de a se lansa într-o achiziție în străinătate, potențialii cumpărători ar trebui să ia în considerare ratele de schimb valutar, ipotecile și taxele locale, costurile de proprietate și de vânzare, precum și orice restricții impuse proprietarilor străini.

Cele mai bune locații din punct de vedere al rentabilității chiriilor

Dacă sunteți în căutarea unei proprietăți pe care să o achiziționați și apoi să o dați spre închiriere, coasta mediteraneană este veșnic preferată de turiști.

Pe lângă considerațiile de mai sus, există și alți câțiva factori atunci când cumpărați o casă de vacanță pentru închiriere. Aceștia includ locația – atât în ceea ce privește proximitatea față de facilitățile locale, cât și accesibilitatea la aeroporturile internaționale – cererea pe tot parcursul anului pentru a minimiza perioadele de vid și lichiditatea pieței.

Regiunile Toscana și Liguria din Italia, coasta de sud a Franței și Alpii francezi, precum și Barcelona, Marbella și Insulele Baleare din Spania se numără printre cele mai bune locații din Europa în care se poate investi într-o proprietate de închiriat, pe baza acestor criterii, potrivit Knight Frank.

Numai Toscana a înregistrat o creștere de 30% de la an la an a numărului de cereri de informații în 2021, regiunea reprezentând două treimi din toate căutările de proprietăți din Italia.

Orașul Lucca din Toscana, situat pe râul Serchio, este o alegere deosebit de populară, reprezentând un sfert din cererile cumpărătorilor în 2021, alături de Pisa și Bolgheri, și înregistrând o creștere anuală a prețurilor de 6%, potrivit Knight Frank.

Prețul mediu al proprietăților căutate de cumpărători în Lucca și Pisa se situează acum la aproximativ 1,7 milioane de euro (1,8 milioane de dolari) – mult sub media de 3,7 milioane de euro a regiunii Toscana. În același timp, ratele medii zilnice de închiriere se situează la 471 de euro.

Concurența între cumpărători se intensifică

Întărirea dolarului și slăbirea euro fac mai atractivă piața imobiliară europeană, continentul devenind o destinație atrăgătoare nu numai pentru turiștii americani, ci și pentru investitorii imobiliari americani.

În prezent, euro se tranzacționează aproape de paritate cu dolarul, astfel cumpărătorii americani se bucură de o reducere de 15-20% la prețurile proprietăților în oricare dintre cele 19 țări membre ale zonei euro, comparativ cu iulie 2021.

În primele cinci luni ale anului 2022, Knight Frank a înregistrat o creștere de 37% a căutărilor de proprietăți franceze de către cumpărătorii cu sediul în SUA. Însă, acum, bazinul lor de căutare se extinde pe întreg continentul.

„În trecut, interesul americanilor s-a concentrat asupra orașelor care oferă cultură și conectivitate, de la Roma la Paris și de la Barcelona la Florența”, a declarat Mark Harvey, șeful departamentului internațional al Knight Frank.

„Dar acum vedem cum cumpărătorii americani vizează zonele tradiționale însorite, ceea ce reprezintă o abatere de la normă”, a continuat el, citând interesul în creștere pentru destinații precum Mallorca, Sardinia și sudul Franței.

Având în vedere că Rezerva Federală a SUA înăsprește politica monetară mai rapid decât Banca Centrală Europeană, această revenire a dolarului ar putea continua, ceea ce face din Europa o destinație de investiții competitivă în continuare.

„Alte creșteri ale ratei de către Rezerva Federală vor face ca dolarul să se întărească și mai mult față de euro, ceea ce va duce la reduceri potențial mai mari pentru cumpărătorii americani”, a adăugat Everett-Allen.