• Amazon, Apple și Microsoft sunt cele mai valoroase branduri din lume.
  • Valoarea cumulată a primelor 100 de branduri din întreaga lume a crescut cu 5,9% față de anul precedent, în ciuda impactului economic.
  • Clasamentul ține cont de performanța prețurilor acțiunilor în aprilie 2020, luând astfel în calcul efectul crizei Covid-19.

Amazon, cu o valoare de 415 mld. dolari și o creștere de 32%, Apple (352 mld. dolari, +14%) și Microsoft (326 mld. dolari, +30%) sunt cele mai valoroase branduri din lume, confom clasamentului BrandZ, realizat de Kantar.

Valoarea cumulată a primelor 100 de branduri din întreaga lume a crescut cu 5,9% față de anul precedent, în ciuda impactului economic, social și personal al Covid-19. Valoarea cumulată a celor 100 de branduri din topul global a ajuns la 5.000 de miliarde de dolari, echivalentul Produsului Intern Brut al Japoniei.

Cele mai valoroase 100 de branduri la nivel global au demonstrat o rezistență mai mare și o volatilitate mai scăzută în timpul crizei actuale față de recesiunea economică globală din 2008-2009, totalizând o creștere de 277 miliarde de dolari față de anul precedent. Portofoliul BrandZ format din cele mai puternice branduri a continuat să performeze mai bine decât piața, inclusiv decât indicii S&P 500 și MSCI World Index, și chiar în contextul crizei actuale acesta a scăzut mai puțin decât media globală.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

Clasamentul ține cont de performanța prețurilor acțiunilor în aprilie 2020, luând astfel în calcul efectul crizei Covid-19. Companiile care au investit consecvent în marketing pentru a construi brand equity în ciuda climatului de nesiguranță au reușit să împiedice materializarea celor mai aspre consecințe ale crizei. Înainte de pandemie, valoarea cumulată a principalelor 100 de branduri tindea spre o creștere de 9%.

Amazon și-a menținut poziția din fruntea clasamentului, atingând valoarea de 415,9 miliarde dolari, în urma unei creșteri de 32%. Inclus pentru prima dată în clasamentul BrandZ în 2006, Amazon a crescut cu aproape 100 miliarde de dolari în valoare în acest an, echivalentul unei treimi din creșterea totală a mărcilor din BrandZ100.

Brandurile din tehnologie au continuat sa domine clasamentul, contribuind cu peste o treime (37%) la valoarea brandurilor din Top 100 și crescând, per ansamblu, cu 10%. Apple și-a menținut poziția de al doilea brand ca valoare din lume (crescând cu 14% și atingând valoarea de 352,2 miliarde dolari), în timp ce Microsoft a recucerit locul 3 (cu o creștere de 30% și o valoare estimată acum la 326,5 miliarde dolari), depășind Google (+5%, 323,6 miliarde dolari) care se află acum pe locul 4. Microsoft a ajuns la această performanță datorită ecosistemului său de soluții de lucru în cloud care include Office 365 și Microsoft Teams și care le-a permis utilizatorilor să își continue activitatea în timpul perioadei de izolare.

Brandurile din Asia reprezintă un sfert din cele 100 cuprinse în clasament și includ 17 din China. Alibaba (cu o creștere de 16% și o clasare pe locul 6, cu 152.5 miliarde dolari) a fost cel mai valoros brand din China, în timp ce gigantul serviciilor de Internet – Tencent (+15%, numarul 7, 151 miliarde dolari) este cu un loc mai jos.

Rețeaua de distributie de clipuri video scurte TikTok (numărul 79, valoare de 16.9 miliarde dolari) care oferă conținut lejer, distractiv, generat de utilizatori este cel mai bine clasat nou-venit în acest an.