• Printre metodele cele mai importante de gestionare a bugetului se află regula 50/30/20.
  • Ea iți permite să echilibrezi bugetul între cheltuieli inevitabile, agrement și investiții.
  • Regula este eficientă în special pentru cei care dispun de mai multe resurse.

Te-ai gândit vreodată cum să iți gestionezi banii în mod inteligent pentru un echilibru între cheltuieli și investiții? Unii optează pentru aplicații care oferă sfaturi zilnice. Alții aleg folosirea numerarului, al cărui principiu este să folosești bani cash pentru a deveni conștient de modul în care îi folosești. Dar foarte eficientă pare să fie metoda 50/30/20, o tehnică la modă, chiar dacă are limitele ei.

Ce este metoda 50/30/20?

Regula 50/30/20 nu este nouă. A fost menționată pentru prima dată în 2005 de senatoarea americană Elizabeth Warren, în timpul publicării unui ghid practic privind gestionarea bugetului gospodăriei. Logica sa este simplă: împarți bugetul în trei tranșe reprezentând respectiv 50%, 30% și 20% din venituri.

Mai întâi trebuie să îți definești venitul net. Prima grupă se referă la cheltuieli esențiale care nu pot fi evitate. Acestea includ chiria, rambursarea împrumuturilor, cumpărăturile zilnice, transportul, asigurările, abonamentele telefonice și la internet, educația copiilor. De asemenea, trebuie să ai grijă să planifici cheltuieli excepționale, dar inevitabile, cum ar fi cele legate de impozite și sănătate. În acest sistem, aceasta reprezintă 50% din buget.

Recomandări

TRAFIC INTENS SPRE MUNTE
PARKER ATINGE COROANA
ONLINE NONSTOP
CÂND VOTEZI?
UNDE ZBORI ÎN 2025?
LA CE HOTELURI MERGI?

A doua grupă, care reprezintă 30% din buget, este cea a agrementului. Acești bani vor fi folosiți pentru ieșiri, vacanțe și achiziții „de plăcere” . În sfârșit vin economiile și investițiile care trebuie să reprezinte 20% din buget.

Care sunt limitele acestei reguli?

Acest sistem este de obicei considerat fiabil. Îți permite să iti adaptezi cheltuielile la venituri. Cu toate acestea, are limitele sale. Cu siguranță va fi potrivit pentru o persoană cu venituri „medii”. Dar o gospodărie dezavantajată probabil că nu va putea să aloce „doar” 50% din buget pentru cheltuielile esențiale. În același mod, o gospodărie bogată va putea acorda mai mult pentru agrement sau investiții. În cele din urmă, o persoană care are deja o bază de economii bună poate avea tendința de a reduce plățile pentru acest capitol. Prin urmare, nu este o regulă generală. Dar poate încuraja consumatorii să-și identifice modul de cheltuire și, eventual, să corecteze situația. Respectarea acestei reguli, eventual adaptarea ei la situația ta îți permite să investești și să economisești în mod regulat, o logică necesară pentru construirea de active pe termen lung.

Citește și