- Dacă negocierile comerciale dintre UE și SUA eșuează, Comisia Europeană se pregătește să impună tarife de 50% sau mai mult pentru anumite importuri, în încercarea de a proteja interesele economice ale Uniunii.
- Un eventual război al tarifelor ar putea afecta mai grav economia UE decât pe cea a SUA.
- Oficialii europeni subliniază importanța colaborării comerciale cu SUA.
Liderii de la Bruxelles dezvoltă o strategie de comerț în doi pași pentru a-i face față lui Donald Trump, oferindu-le republicanilor un acord rapid în cazul în care câștigă al doilea mandat ca Președinte, și/sau represalii țintite dacă optează în schimb pentru tarife punitive, scrie Financial Times.
Oficialii UE văd abordarea „recompensă și pedeapsă” drept cel mai bun răspuns la angajamentul lui Trump de a impune un tarif minim de 10%, despre care ei estimează că ar putea reduce exporturile UE cu aproximativ 150 de miliarde de euro anual.
Negociatorii plănuiesc să abordeze echipa Trump – dacă acesta va câștiga alegerile din noiembrie, înainte de a-și prelua mandatul – pentru a discuta ce produse americane ar putea cumpăra UE în cantități mai mari.
Dacă negocierile pentru îmbunătățirea relațiilor comerciale eșuează și administrația Trump impune tarife mai ridicate, Departamentul de Comerț al Comisiei Europene elaborează liste cu importuri ce ar putea fi supuse unor taxe de 50% sau mai mult.
„Este esențial să demonstrăm că suntem un partener strategic pentru Statele Unite, nu o sursă de probleme”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul UE. „Ne vom orienta spre încheierea de acorduri, dar suntem pregătiți să ne apărăm interesele în cazul în care va fi necesar. Nu ne lăsăm influențați de frică”.
Primul mandat al lui Trump, între 2017 și 2021, a fost marcat de provocări pentru Uniunea Europeană, care beneficiază de un excedent comercial semnificativ în relația cu SUA.
După ce Trump a instituit tarife de 6,4 miliarde de euro pentru importurile de oțel și aluminiu din UE și alte regiuni în 2018, pe motive de securitate națională, UE a reacționat prin impunerea unor tarife de echilibrare în valoare de 2,8 miliarde de euro.
În conceperea acestor măsuri, Bruxelles-ul a optat să vizeze alegătorii de bază ai lui Trump, aplicând taxe semnificative pe whisky-ul bourbon, motocicletele Harley-Davidson și bărcile cu motor. Aceste tarife sunt suspendate până în martie, ca parte a unui acord temporar cu Administrația Biden, destinat suspendării tarifelor la metale.
Valdis Dombrovskis, comisar european pentru Comerț, a declarat pentru Financial Times că există speranța ca cele două părți să evite repetarea unor „confruntări” anterioare.
„Considerăm că SUA și UE sunt aliați strategici, iar în contextul geopolitic actual, este crucial să colaborăm în domeniul comerțului”, a afirmat el.
Cu toate acestea, Dombrovskis a subliniat: „Ne-am apărat interesele prin intermediul tarifelor și suntem pregătiți să ne apărăm din nou, dacă va fi cazul”.
Oficialul leton a solicitat o „abordare cooperativă” și a menționat că Bruxelles-ul este deschis la „acorduri țintite” pentru a reduce deficitul comercial de 156 de miliarde de euro în bunuri.
În timpul primului mandat al lui Trump, Bruxelles-ul a inițiat un acord privind homarii, un produs emblematic al statului Maine, pe care Trump spera să-l câștige în alegerile prezidențiale din 2020.
Exporturile au fost afectate de un recent acord de liber schimb între UE și Canada, care a dus la o scădere a prețurilor pentru crustaceele canadiene.
UE a eliminat tarifele pentru importurile de homari vii și congelați din SUA și din alte țări fără un acord comercial, conform normelor de comerț internațional. În schimb, SUA au redus la jumătate tarifele pentru un pachet de bunuri, inclusiv sticlărie de cristal și brichete pentru țigări.
Au fost încheiate și alte acorduri privind carnea de vită și soia, menite să satisfacă alegătorii lui Trump din Midwest.
Cu toate acestea, deficitul comercial anual al SUA s-a extins la 152 de miliarde de euro în 2020, comparativ cu 114 miliarde de euro în 2016, anul în care Trump a câștigat alegerile.
De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, UE a început să importe cantități mari de gaz natural lichefiat pentru a compensa aprovizionarea din Rusia. Deficitul comercial al SUA a rămas constant sub Administrația președintelui Joe Biden, atingând 156 de miliarde de euro în 2023.
Cu toate acestea, oficialii UE avertizează că este dificil să se crească semnificativ exporturile către SUA, deoarece acestea tind să aibă o valoare mai mică decât produsele europene.
Mărfurile de bază domină, în timp ce principalele exporturi ale UE includ produse farmaceutice, automobile și alimente și băuturi premium, cum ar fi șampania.
Economia UE crește la o rată de sub jumătate din cea a SUA, ceea ce limitează cererea.
Jan Hatzius, economistul-șef al Goldman Sachs, a prognozat recent că un război tarifar ar avea un impact mai sever asupra UE decât asupra SUA. Acesta ar putea costa 1% din PIB-ul UE, comparativ cu 0,5% din PIB-ul SUA. Totodată, ar putea contribui cu 1,1% la rata inflației în SUA, în timp ce în UE ar adăuga doar 0,1%.
Factorii de decizie de la Bruxelles speră că Trump nu va dori să alimenteze inflația într-un context în care alegătorii sunt îngrijorați de costul vieții.
Totuși, oficialul de rang înalt a afirmat: „Indiferent de circumstanțe, suntem mai bine pregătiți decât înainte”.