• Un plan ambițios vizează o rețea feroviară de mare viteză.
  • Termenul-limită e 2040
  • Planul include conexiuni directe între capitale și orașe mari.
  • Obiectivul: să reducem zborurile scurte și emisiile de carbon.

Europa visează la un tren care să lege întreg continentul. Un plan ambițios vizează o rețea feroviară de mare viteză, iar termenul-limită e 2040 – cu bilete accesibile și conexiuni directe, scrie Yahoo.

„European Tube” este o inițiativă propusă de ONG-ul german Back on Track Germany, care susține trenurile ca alternativă durabilă la zbor. Proiectul presupune o rețea feroviară europeană de mare viteză, conectând marile orașe și capitalele continentului prin rute directe. Scopul e ca un pasager să poată merge, de exemplu, de la Paris la Roma fără opriri, în doar câteva ore. Rețeaua ar urma să funcționeze ca un metrou european la scară continentală, cu frecvență mare, bilete ieftine și eficiență crescută.

De ce vrea Europa o astfel de rețea feroviară

Principalul motiv este reducerea emisiilor de carbon. Aproape 45% dintre zborurile din Europa sunt pe distanțe scurte – sub 1.000 km – unde trenul ar putea fi o alternativă rapidă și ecologică. Trenurile de mare viteză generează mult mai puține emisii decât avioanele. În plus, o rețea unificată ar stimula mobilitatea, turismul și integrarea europeană. Proiectul face parte din planul mai larg al UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Recomandări

RUSIA ÎNCALCĂ ARMISTIȚIUL
SUA ȘI-A PIERDUT ALIATUL
VREA RUSIA PACE?
CHAT WITH „BIBLE CHAT”
LUPTA PENTRU IRAN
TRUMP FACE LEGEA

Cât va costa proiectul și ce țări sunt implicate?

Costul estimat pentru întreaga rețea este de 550 de miliarde de euro. Deși nu e un proiect oficial al Comisiei Europene, organizațiile de susținere cer finanțare de la UE, prin fonduri verzi și instrumente de redresare economică. Modelul propus include legături directe între orașe precum Lisabona, Berlin, Budapesta, Varșovia, Paris, Viena, Amsterdam și București. România ar putea beneficia de o linie de mare viteză spre Europa Centrală, dar pentru asta e nevoie de investiții masive în infrastructura locală. Proiectul e ambițios, dar susținătorii spun că este realizabil până în 2040 dacă există voință politică.

Citește și