• ClusterPower are o infrastructură de Inteligență Artificială one-stop-shop.
  • Finalizarea investiției în valoare de trei zeci și șase milioane de euro e estimată în 2025.
  • Campusul hiperscale Tier III e construit pe o suprafață de aproape trei zeci de mii metri pătrați.

Datele companiilor din întreaga lume sunt stocate într-o comună de lângă Craiova. Data center-ul funcționează ca parte a unui campus hiperscale, dezvoltat de compania Cluster Power. O companie înființată de trei antreprenori români.

Va avea cinci centre de date ce se vor conecta la aproape opt sute de centre de pe glob, spune Cosmin Georgescu, CEO Cluster Power. ,,Primul data center Cluster Power aduce toate ingredientele soluțiilor pe care le oferă. Atât parte de reziliență, de a putea face față tuturor elementelor neprevăzute, cât și parte de procesare. Aducem deja primul super computer din România și primul super computer din regiune.”

Campusul este cel mai mare din România și Europa Centrală, și de Est.

Campusul de date are propria centrală de energie electrică, produsă din mai multe surse, și un sistem performant care-i asigură autonomia. Iar asta îl face foarte sigur, spune Vladimir Ester, CTO Cluster Power.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

,,Primul centru de date certificate Tier III de către Uptime Institute, organizația mondială de certificare date center. Certificarea aceasta garantează reziliența și securitatea datelor care sunt hostate în centrul nostru de date.”

Anton Micu, manager la SC Knopf&Wallisch Energy Solution, spune că au creat un sistem care functionează pe cont propriu, nu au nevoie de alte unități, care să le asigure energie. ,,Indiferent că poate exista o defecțiune la o unitate, celelalte unități suplimentează necesarul de energie, astfel încât, cel mai probabil, nu va ajunge niciodată să folosească rețeaua ca sistem de back-up.”

Sute de IT-iști și cercetători vor lucra în apropierea Craiovei. Iar Institutul de Cercetare Informatică București este un partener al Cluster Power.

Dragoș Brabu, șef ICI București, spune că proiectele de cercetare pot să fie o infrastructură de dezvoltare pentru toată lumea. ,,România ar putea să dezvolte o diversitate de proiecte