• Un drog care creează o dependență puternică a devenit colacul de salvare economic al Siriei în decursul unui deceniu de izolare.
  • Acesta ar putea servi acum drept monedă de schimb în timp ce Siria încearcă să normalizeze legăturile cu statele vecine.
  • Captagonul, un drog relativ necunoscut în afara Orientului Mijlociu, a ajutat Siria să se transforme într-un narco-stat.

Este vorba despre un stimulent sintetic de tip amfetamină, fenetilina, care poartă numele comercial de captagon și care a devenit centrul unui număr tot mai mare de capturi de droguri în Orientul Mijlociu, scrie CNN. Experții spun că marea majoritate a producției globale de captagon are loc în Siria, regiunea Golfului fiind principala destinație.

Creșterea acestei industrii a stârnit alarme în comunitatea internațională. Anul trecut, SUA au introdus Legea 2022 privind Captagonul din SUA, care a legat comerțul de regimul sirian și l-a numit „amenințare la adresa securității transnaționale” .

Mass-media din Arabia Saudită a tras un semnal de alarmă în ultima vreme cu privire la creșterea consumului de droguri. În septembrie, autoritățile saudite au anunțat cea mai mare captură de droguri din istoria țării, după ce aproape 47 de milioane de pastile de amfetamină au fost ascunse într-un transport de făină și confiscate într-un depozit din capitala Riad. De atunci, au mai fost interceptate milioane de pastile. ONU spune că în mare parte au loc confiscări de amfetamină din regiune, predominant cu captagon.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

„Captagonul a fost prezentat ca o «carte» în discuțiile de apropiere dintre regimul sirian și omologii care urmăresc normalizarea” , a declarat Caroline Rose, director al proiectului New Lines Institute’s Project on the Captagon Trade din Washington, DC.

„Regimul și-a valorificat agenția asupra comerțului cu captagon, semnalând statelor care au în vedere normalizarea că ar putea reduce traficul de captagon ca gest de bunăvoință”, a declarat Rose pentru CNN.