• Organizația non-profit a declarat că se așteaptă ca 263 de milioane de persoane să ajungă în sărăcie extremă în acest an.
  • Oxfam i-a îndemnat pe liderii mondiali reuniți la Davos să introducă imediat impozite pe avere pentru milionari.
  • 573 de persoane au devenit miliardare în timpul pandemiei de coronavirus.

Un nou miliardar a fost creat în medie la fiecare 30 de ore în timpul pandemiei de coronavirus din întreaga lume, a anunțat luni organizația non-profit Oxfam International.

Organizația a făcut această afirmație într-un raport intitulat „Profiting from Pain”, pe care l-a publicat în orașul elvețian Davos. Forumul Economic Mondial organizează în prezent în acest oraș prima sa reuniune anuală fizică din ultimii doi ani. Reuniunea a început pe 22 mai și va continua până pe 26 mai.

Oxfam International, în raportul său, a afirmat că 573 de persoane au devenit miliardare în timpul pandemiei de coronavirus, în ritmul de una la fiecare 30 de ore. Între timp, organizația a prezis că 263 de milioane de persoane vor cădea în sărăcie extremă în 2022, cu o rată de un milion la fiecare 33 de ore.
Averea totală a miliardarilor din întreaga lume este acum echivalentă cu 13,9% din produsul intern brut mondial, a precizat Oxfam International. Organizația a precizat că această cifră a crescut de trei ori față de anul 2000, când era de 4,4%.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Averea miliardarilor din sectoarele alimentar și energetic a crescut cu un miliard de dolari la fiecare două zile în timpul pandemiei, a precizat Oxfam.

În total, în lume există în prezent 2.668 de miliardari. Cei mai bogați zece oameni din lume dețin acum mai multă avere decât cei 40% din populație (3,1 miliarde de persoane), potrivit organizației.

„Miliardarii sosesc la Davos pentru a sărbători o creștere incredibilă a averilor lor”, a declarat Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International. „Pandemia și acum, creșterile abrupte ale prețurilor la alimente și energie au fost, pur și simplu, o bonitate pentru ei. Între timp, decenii de progrese în ceea ce privește sărăcia extremă sunt acum în regres și milioane de oameni se confruntă cu creșteri imposibile ale costului pentru a rămâne pur și simplu în viață.”

Bucher a adăugat că averile miliardarilor cresc nu pentru că aceștia muncesc mai mult, ci pentru că „au măsluit sistemul cu impunitate timp de decenii și acum culeg beneficiile”. Oxfam i-a îndemnat pe liderii mondiali reuniți la Davos să introducă imediat impozite pe avere pentru milionari pentru a combate „cea mai mare creștere a sărăciei extreme din ultimii 20 de ani”.