Un nou raport realizat de Oxfam arată că pandemia a creat un nou miliardar la fiecare 30 de ore

miliardari

miliardari

Un nou miliardar a fost creat în medie la fiecare 30 de ore în timpul pandemiei de coronavirus din întreaga lume, a anunțat luni organizația non-profit Oxfam International.

Organizația a făcut această afirmație într-un raport intitulat „Profiting from Pain”, pe care l-a publicat în orașul elvețian Davos. Forumul Economic Mondial organizează în prezent în acest oraș prima sa reuniune anuală fizică din ultimii doi ani. Reuniunea a început pe 22 mai și va continua până pe 26 mai.

Oxfam International, în raportul său, a afirmat că 573 de persoane au devenit miliardare în timpul pandemiei de coronavirus, în ritmul de una la fiecare 30 de ore. Între timp, organizația a prezis că 263 de milioane de persoane vor cădea în sărăcie extremă în 2022, cu o rată de un milion la fiecare 33 de ore.
Averea totală a miliardarilor din întreaga lume este acum echivalentă cu 13,9% din produsul intern brut mondial, a precizat Oxfam International. Organizația a precizat că această cifră a crescut de trei ori față de anul 2000, când era de 4,4%.

Averea miliardarilor din sectoarele alimentar și energetic a crescut cu un miliard de dolari la fiecare două zile în timpul pandemiei, a precizat Oxfam.

În total, în lume există în prezent 2.668 de miliardari. Cei mai bogați zece oameni din lume dețin acum mai multă avere decât cei 40% din populație (3,1 miliarde de persoane), potrivit organizației.

„Miliardarii sosesc la Davos pentru a sărbători o creștere incredibilă a averilor lor”, a declarat Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International. „Pandemia și acum, creșterile abrupte ale prețurilor la alimente și energie au fost, pur și simplu, o bonitate pentru ei. Între timp, decenii de progrese în ceea ce privește sărăcia extremă sunt acum în regres și milioane de oameni se confruntă cu creșteri imposibile ale costului pentru a rămâne pur și simplu în viață.”

Bucher a adăugat că averile miliardarilor cresc nu pentru că aceștia muncesc mai mult, ci pentru că „au măsluit sistemul cu impunitate timp de decenii și acum culeg beneficiile”. Oxfam i-a îndemnat pe liderii mondiali reuniți la Davos să introducă imediat impozite pe avere pentru milionari pentru a combate „cea mai mare creștere a sărăciei extreme din ultimii 20 de ani”.

Exit mobile version