• Potrivit Fortune, un număr record de femei conduc în prezent întreprinderile din Global 500.
  • În timp ce directorii executivi din Global 500 din acest an sunt mult mai diverși decât în anii trecuți, conducerea companiilor de top din prezent este în continuare majoritar masculină.
  • În prezent, cele 23 de femei care conduc întreprinderile din Global 500 reprezintă doar 4,6% din total.

Potrivit Fortune, un număr record de femei conduc în prezent întreprinderile din Global 500. Acest număr reprezintă o creștere de la doar 14 în 2020, la 23 în anul 2021 și este cel mai mare număr de femei CEO în Global 500 de când Fortune a început să urmărească aceste date în 2014, relatează CNBC.

Pe lângă creșterea numărului total de femei CEO, a crescut și numărul femeilor de culoare care ocupă funcții de conducere pe listă. Anul trecut, doar o singură femeie de culoare îndeplinea funcția de CEO, în cadrul Global 500. Anul acesta, numărul a crescut la șase, datorită schimbărilor efectuate la nivelul conducerii executive în cadrul companiilor din interiorul și din afara Statelor Unite.

În SUA, fostul director executiv al Walmart și Starbucks, Roz Brewer, a preluat funcția de CEO al Walgreens Boots Alliance în martie 2021, iar fostul director executiv al JPMorgan Chase, Thasunda Brown Duckett, a preluat funcția de CEO al TIAA în mai 2021.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?

Pe lângă Duckett și Brewer, care sunt în prezent singurele femei de culoare care conduc companii Fortune 500 din SUA, Jane Fraser a devenit și ea CEO al Citigroup în februarie 2021, devenind astfel prima femeie care conduce o mare bancă de pe Wall Street.

Ce se întâmplă în afara Statelor Unite?

În afara Statelor Unite, schimbările de conducere la compania chineză Ping An Insurance și la compania franceză de produse alimentare Danone au dus, de asemenea, la creșterea numărului de femei la conducerea companiilor din Global 500.

În timp ce directorii executivi din Global 500 din acest an sunt mult mai diverși decât în anii trecuți, conducerea companiilor de top din prezent este în continuare majoritar masculină. În prezent, cele 23 de femei care conduc întreprinderile din Global 500 reprezintă doar 4,6% din total.

În Statele Unite, unde numărul femeilor care conduc firmele din Fortune 500 a atins un nivel record, femeile dețin doar 8,2% din posturile de director general.

Lorraine Hariton, CEO al firmei globale pentru egalitatea de gen Catalyst, a declarat pentru CNBC Make It că, cu aceste progrese în ceea ce privește diversitatea de gen, „mai este mult de lucru”. Ea subliniază că obiectivele și măsurătorile clare pentru a crește reprezentarea în întreaga linie de conducere superioară ar putea fi o soluție pentru a accelera schimbarea.