• Casa Breslelor, una dintre cele mai vechi case din Bucureşti, a fost scoasă la vânzare la preţul de 450.000 de euro.
  • Construit în stilul neo-gotic popular în Europa în secolele XVIII-XIX, imobilul amintește de o hală cu destinaţie comercială din Evul Mediu.
  • Casa ce se află în Sectorul 3 pe str. Spătaru, și are 12 camere, cinci băi şi un teren de 381 de mp.

Casa de 508 mp în stil neo-gotic este operă a arhitectului Luigi Ludovic Lipizer, sosit în Bucureşti din spaţiul Imperiului Austriac la jumătatea sec. XIX. 

Lipizer este proiectantul şi beneficiarul casei, construită între 1859-1862. Acest fapt o face una din cele mai vechi case de arhitecţi cunoscute, alături de Casa Burelly-Mincu. Arhitectul a mai semnat un număr de clădiri prestigioase precum Casa Librecht-Filipescu, actuala Casă a Universitarilor şi Casa Bosianu, în prezent Observatorul Astronomic din Parcul Carol.

Lipizer îmbrăţişează stilul neo-gotic, exprimat în Europa în secolele XVIII-XIX, iar această opţiune face ca imobilul să arate ca o hală cu destinaţie comercială din Evul Mediu şi să fie cunoscut azi drept Casa Breslelor – se consideră că statuile amplasate pe coloanele cu capiteluri şi protejate de baldachinuri minuţios decorate reprezintă diverse profesii. Ferestrele au ancadramente cu ocniţe cu cornişă ruptă şi încadrări în coloane; sub ferestre sunt careuri cu decoraţie goticizantă. Cornişele profilate au şi funcţie practică căci ascund sistemul de preluare a apelor pluviale. Ogive, rozete, baghete şi secţiuni octogonale ale soclului, statuetele, sugestia de turn şi acoperişul crenelat conturează atmosfera medievală a neo-goticului şi unicitatea acestui stil în peisajul bucureştean. La interior se evidenţiază ierarhizarea încăperilor prin înălţime”, se arată în descrierea publicată pe site-ul Sotheby’s International România.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT