• IMM Invest este programul de finanțare cu garanții de stat pentru afacerile la limita supraviețuirii.
  • În prezent, programul se află în faza de suplimentare a plafonului, adică mai mulți bani.

Colegii de la Ziarul Financiar au solicitat informații despre destinația miliardelor de lei puși la dispoziția companiilor.

„Banii cei mai mulți s-au dus în domenii cum ar fi comerțul, industria prelucratoare și construcțiile. Dacă vorbim de domeniul HoReCa, cel care este acum cel mai discutat, este pe locul 6 în top 10, undeva la 700 milioane lei. Celelalte domenii anterior menționate au sume între 2 și 4 miliarde, iar domeniul sănătății nici măcar nu este în top 10, este în top 11, cu 160 milioane lei.”

„Diferența între numărul creditelor cerute pentru capitalul de lucru și cele cerute pentru investiții este foarte mică, dar totuși investițiile conduc. Aici vorbim mai mult de întreprinderile mici, care se pare că ele au gânduri de investiții. Între întreprinderile mijlocii, în schimb, sunt mai mult cu capitalul de lucru pentru că vor cumva să își țină afacerea sub control, să o facă să supraviețuiască, pentru plata facturilor, furnizorilor etc.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Fondul de garantare a comunicat colegilor de la Ziarul Financiar că a aprobat undeva la 18.000 cereri, adică cât să cuprindă acele 13 miliarde de lei, pentru a se consuma plafonul. În schimb, dacă vorbim de banii efectiv pe care i-au primit companiile, pentru că știm că mai există și băncile la mijloc, ele sunt un pilon foarte important, sumele date de bănci companiilor până în luna august sunt undeva la 2,5 miliarde, dar numărul companiilor încă nu a fost comunicat.”