• Românii și companiile românești au economisit în bănci 274 de miliarde de lei
  • Valoarea banilor ținuți în bănci a crescut în criza COVID cu 13%, față de 2019
  • Banii economisiți în bănci reprezintă echivalentul a jumătate din PIB-ul pentru 2021

Pun banii la ciorap, se spune despre cei care au grijă de economiile lor ca de ochii din cap. În timpuri moderne, ciorapul este înlocuit de contul de depozit la bancă. Românii văd depozitul ca investiție, nu ca economisire.

Românii și companiile românești au economisit în bănci 274 de miliarde de lei si echivalentul a 146 de miliarde de lei în valută. Valoarea banilor ținuți în bănci a crescut în criza COVID. Este cu peste 13% mai mare decât în 2019.

Guvernul a anunțat un Produs Intern Brut de 1.100 de miliarde pentru 2021. Suma totală din banci, 420 de miliarde, înseamnă că practic încă o jumătate din PIB stă degeaba în bănci. Pentru că au mulți bani pe mână și pot finanța proiecte fără să apeleze la băncile mamă din afara țării, băncile mari din România nu dau dobânzi consistente. La lei, dobânzile sunt de maximum 3% pe an. La euro sunt sub 1%.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

La o inflație estimată la peste 2%, înseamnă că în cel mai bun caz, banii își păstrează valorea, nicidecum n-o cresc.

Theodor Stolojan: „A apărut o evoluție foarte interesantă. Creșterea generală a disponibilitățilot bănești ale populației, circulația numeralului a crescut cu 19%. Este interesant, aVau crescut depunerile populației în bănci, dar inegal. Au crescut depozitele de pe o zi pe alta sau la vedere cu aproape 20%, în timp ce depozitele la termen au crescut cu 4%. Asta înseamnă că incertitudinea provocată de pandemie i-a făcut pe oameni să nu mai consume așa cum consumau înainte.”

De asemenea, Theodor Stolojan a observat că românii au căpatat o mai mare încredere în leu, datorită stabilitatății mondei în raport cu euro.

„0,2% din conturile bancare existente poartă în ele 20% din volumul economisirii din România. În timp 87% din conturile bancare poartă doar 6,7% din economisire. Acest lucru ne spune că sunt foarte multe conturi cu un sold permanent de bani, dar care este legat de necesitățile zilnice”, a spus Theodor Stolojan.