- OpenAI a strâns 6,6 miliarde de dolari, având o evaluare de 157 miliarde, devenind una dintre cele mai valoroase start-up-uri la nivel mondial.
- Transformarea în entitate cu scop lucrativ a atras investitori, dar a generat critici, inclusiv din partea cofondatorului Elon Musk.
- Compania se confruntă cu pierderi de peste 5 miliarde de dolari, în ciuda veniturilor preconizate de 3,6 miliarde, iar exodul cadrelor cheie continuă.
OpenAI, creatorul ChatGPT, a strâns 6,6 miliarde de dolari în cea mai recentă rundă de finanțare, în timp ce investitorii, inclusiv finanțatorul său timpuriu, Microsoft, continuă să parieze mult pe inteligența artificială (AI). Tranzacția a conferit companiei de tehnologie o valoare de 157 de miliarde de dolari, similară cu cea a băncii de investiții Goldman Sachs și mai mare decât cea mai mare parte a celor mai mari companii americane – ceea ce o face una dintre cele mai valoroase start-up-uri din lume, scrie BBC.
OpenAI a declarat că banii îi vor permite să rămână la vârful de lance al cercetării în domeniul A.I.. Afluxul vine în contextul în care compania a fost în centrul atenției, în parte din cauza dramatismului conducerii interne și a dezbaterilor cu privire la statutul său viitor.
Se spune că directorul executiv Sam Altman restructurează compania pentru a deveni o entitate cu scop lucrativ, eliminându-i consiliul de administrație non-profit.
Deși transformarea companiei a contribuit la atragerea investitorilor, aceasta a îndepărtat unii membri ai personalului și criticii.
Printre acești critici se numără cofondatorul OpenAI, Elon Musk, care a părăsit firma în 2018. El a declarat că societatea și-a abandonat misiunea fondatoare de a dezvolta inteligența artificială în beneficiul umanității.
OpenAI este recunoscută ca fiind cea care a contribuit la răspândirea instrumentelor de inteligență artificială și a stârnit o avalanșă de investiții și interes mai larg în acest sector.
„Noua finanțare ne va permite să ne dublăm poziția de lider în cercetarea AI de frontieră, să creștem capacitatea de calcul și să continuăm să construim instrumente care ajută oamenii să rezolve probleme dificile”, a declarat OpenAI.
Printre finanțatorii ultimei runde se numără firma de investiții Thrive Capital, conglomeratul tehnologic japonez SoftBank, gigantul american de cipuri Nvidia și Microsoft, care deține deja o participație importantă în companie.
În conformitate cu termenii acordului, investitorii își pot renegocia sau recupera fondurile în cazul în care schimbarea structurală în profit nu intră în vigoare în termen de doi ani. Acordul depinde, de asemenea, de eliminarea plafonării randamentelor pentru investitori.
În timp ce evaluarea anunțată miercuri părea ridicată în raport cu standardele normale, „acestea nu sunt vremuri normale”, a declarat Karl Freund, analist principal la Cambrian AI Research.
„Cu excepția cazului în care AI este cumva un eșec, ceea ce nu-mi pot imagina, OpenAI va fi o forță puternică de luat în considerare”.
OpenAI a declarat că are 250 de milioane de utilizatori activi săptămânal, precum și un milion de clienți de afaceri plătitori. Compania este pe cale să genereze venituri de 3,6 miliarde de dolari. Însă pierderile preconizate de peste 5 miliarde de dolari vor depăși veniturile, potrivit Reuters.
Presiunea de a lansa rapid noi versiuni ale chatbotului său de succes a tensionat, de asemenea, relațiile dintre echipele de cercetare și siguranță ale OpenAI și personalul axat pe monetizarea produselor companiei, potrivit rapoartelor.
OpenAI a cunoscut un exod al cadrelor cheie în anul care a trecut de când dl Altman a fost înlăturat pentru scurt timp din funcția de director executiv în noiembrie, printre plecări numărându-se fostul cercetător șef Ilya Sutskever.
Săptămâna trecută, Mira Murati, directorul tehnologic de lungă durată al companiei, a demisionat, afirmând într-o declarație că „a luat decizia dificilă de a pleca” după multă reflecție.
De asemenea, doi cercetători de top din OpenAI și-au anunțat plecarea în aceeași zi cu Murati.