VIDEO. Cum alegem un vin de calitate, care să fie și pe placul nostru: „Avem nevoie de o lumină puternică, naturală sau artificială și un fond alb”

Tu cum alegi să te destinzi după o zi grea? 4 din 10 români se relaxează cu un pahar de vin cel puțin o dată pe săptămână, iar 30% dintre aceștia preferă vinul roșu.

Alice Stroescu, corespondent Aleph News: „Conform datelor statistice, românii consumă cam jumătate de milliard de litri de vin pe an. Asta înseamnă cam 30 de litri de vin pe cap de locuitor. Tu cum îți alegi vinul? Am venit la Rue du Vin unde Eugen Telișcă o să ne explice cum alegem un vin de calitate, care să fie și pe placul nostru.”

Eugen Telișcă, degustător autorizat de vin: „Această amprentă pe care vinul o lasă pe dop ne poate spune dacă vinul a avut un soc termic, adică dacă a fost la rece sau la cald, pluta se contractă și atunci vinul se scurge și avem niște scurgeri pe dop. Ca să facem analiza vizuală a vinului avem nevoie de o lumină puternică, naturală sau artificială și un fond alb, pentru a vedea reflexiile pe care le are vinul.”

Cosmin Sandu este antreprenor. După o zi grea, cu multe meeting-uri, își petrece seara alături de un pahar…sau două,
de vin.

Cosmin Sandu, antreprenor: „În general eu aleg vinuri destul de seci, destul de mature ca gust si ca intensitate și citesc eticheta de cele mai multe ori. Cel mai mult cred că aș merge pe, bineînțeles, numărul 1, Italia și îmi plac foarte mult cramele din Republica Moldova.”

Dacă vrei să-ți petreci o seară romantică, recomandat este, bineînțeles, vinul roșu. Iar dacă vrei o seară distractivă cu prietenii, încearcă un vin rose sau alb. Însă după ce ai ales vinul, trebuie să știi și cum să-l bei.

Eugen Telișcă, degustător autorizat de vin: „O să mergem cu vinurile albe undeva la 4 grade, rose undeva la 5-6 grade, iar pentru cele roșii, deși se zice că se consumă la temperatura camerei, nu la cea din ziua de azi unde avem 21 de grade, vorbim de temperatura camerei a vechilor castele, undeva între 12-16 grade.”

Exit mobile version