• Muncitorii fabricii iPhone al Apple Inc. din nordul Chinei, și-au părăsit locurile de muncă, pentru a evita restricțiile COVID-19.
  • Mai multe persoane au fost puse în carantină în urma unei epidemii de virus.
  • Guvernul încearcă să stopeze focarele de infecție prin implementarea unor măsuri stricte de testare și izolare acolo unde sunt detectate infecții.

Muncitorii fabricii iPhone al Apple Inc. din nordul Chinei, și-au părăsit locurile de muncă, pentru a evita restricțiile COVID-19, după ce unii colegi au fost puși în carantină în urma unei epidemii de virus. Videoclipurile care circulă pe platformele de socializare chinezești arată persoane despre care se spune că sunt muncitori de la Foxconn cățărându-se peste garduri și mergând pe un drum încărcați cu bagaje.

Scenele subliniază nemulțumirea tot mai mare a publicului față de strategia zero-COVID a Chinei, prin care guvernul încearcă să stopeze focarele de infecție prin implementarea unor măsuri stricte de testare și izolare acolo unde sunt detectate infecții.

Focarele au dus la blocarea unor orașe întregi. În cel mai recent val de infecții, Shanghai Disney Resort a declarat că va fi închis începând de luni pentru o perioadă de timp nedeterminată pentru a respecta cerințele de prevenire și control al pandemiei”.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Într-un anunț online, parcul și-a cerut scuze pentru neplăcerile create și a spus că va oferi rambursări sau schimburi pentru cei afectați de închiderea sa. Uzina Foxconn din Zhengzhou, provincia Henan, poate găzdui până la 350.000 de muncitori și este una dintre cele mai mari fabrici din China care asamblează produse pentru Apple Inc., inclusiv cele mai recente dispozitive iPhone 14.

Nu au putut fi verificate toate înregistrările video care arată muncitori care ar fi părăsit fabrica. Nu a fost clar dacă muncitorii care părăsesc fabrica au evadat sau dacă li s-a permis să plece.

Foxconn nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Voluntarii din satele din apropiere au oferit mâncare și băuturi pentru muncitorii de la Foxconn. Unul dintre acești voluntari, care a cerut să fie identificat doar cu numele de familie Zhang din motive de confidențialitate, a fost însărcinat cu distribuirea proviziilor pe care satul său din județul Xingyang le pregătise. El a spus că oamenii care apar într-un videoclip pe care l-a încărcat pe platforma de scurt metraj Douyin erau muncitori de la Foxconn.


Nu era clar câte persoane sunt angajate în prezent la fabrica din Zhengzhou, câte dintre ele au plecat și câte au fost afectate de restricțiile COVID-19 ale fabricii. La începutul acestei săptămâni, rapoartele mass-media au afirmat că fabrica a implementat un sistem în circuit închis care restricționează în mare măsură deplasările lucrătorilor între reședințele lor și fabrică.

Rapoartele presei locale au declarat că muncitorii de la Foxconn s-au plâns de calitatea slabă a hranei și de lipsa de îngrijire medicală pentru cei care au fost testați pozitiv, pe fondul temerilor că infecțiile s-ar putea răspândi. Compania a negat zvonurile potrivit cărora 20.000 de persoane din fabrică ar fi fost infectate cu COVID-19. Orașele din apropierea Zhengzhou au îndemnat lucrătorii Foxconn să anunțe autoritățile locale dacă intenționează să se întoarcă în orașele lor de origine pentru a permite pregătirea unor măsuri de izolare adecvate.

Postările de pe contul public WeChat al guvernului din Zhengzhou au precizat că Foxconn a emis duminică notificări către muncitorii de la fabrică, angajându-se să asigure siguranța, drepturile legitime și veniturile celor care au rămas.

La o zi după ce au circulat înregistrări video cu muncitori care părăsesc fabrica pe jos, Foxconn și mai multe guverne locale au organizat transportul pentru angajații care aleg să se întoarcă acasă. Nu a fost clar cât de multe opțiuni le-au fost oferite în această privință.