• Majoritatea băncilor americane și europene s-au retras de pe piață în iunie.
  • Circa 40 de miliarde de dolari în obligațiuni suverane rusești erau în circulație înainte ca Rusia să înceapă ceea ce numește o operațiune militară specială în Ucraina în februarie.
  • Mulți investitori au rămas blocați cu active rusești deoarece valoarea acestora s-a prăbușit.

Mai multe bănci importante de pe Wall Street au început în ultimele zile să se ofere să faciliteze tranzacțiile cu datorii rusești, potrivit unor documente bancare consultate de Reuters, oferind investitorilor o nouă șansă de a se debarasa de active considerate toxice în Occident.

Majoritatea băncilor americane și europene s-au retras de pe piață în iunie, după ce Departamentul Trezoreriei a interzis investitorilor americani să achiziționeze orice titlu de valoare rusesc, ca parte a sancțiunilor economice pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei, potrivit unui investitor care deține titluri rusești și a două surse bancare.

În urma orientărilor ulterioare ale Trezoreriei din iulie, care au permis deținătorilor americani să își reducă pozițiile, cele mai mari firme de pe Wall Street au revenit cu prudență pe piața obligațiunilor guvernamentale și corporative rusești, potrivit e-mailurilor, notelor clienților și altor comunicări de la șase bănci, precum și a interviurilor cu sursele.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Aici sunt raportate pentru prima dată revenirea celor mai mari firme de pe Wall Street, detaliile tranzacțiilor pe care acestea se oferă să le faciliteze și măsurile de precauție pe care le iau pentru a evita încălcarea sancțiunilor. Bank of America, Barclays, Citi și JPMorgan au refuzat să comenteze.

Un purtător de cuvânt al Jefferies a declarat că lucrează în conformitate cu liniile directoare privind sancțiunile globale pentru a facilita nevoile clienților noștri de a naviga în această situație complicată.

De atunci, autoritățile de reglementare au luat măsuri pentru a ușura suferința investitorilor. La 22 iulie, Trezoreria a oferit îndrumări suplimentare pentru a contribui la decontarea plăților de asigurare pentru obligațiuni rusești. De asemenea, a clarificat faptul că băncile pot facilita, compensa și deconta tranzacțiile cu titluri de valoare rusești dacă acest lucru îi ajută pe deținătorii americani să își lichideze pozițiile.