- Eforturile băncilor centrale de a majora ratele dobânzilor pentru a limita inflaţia vor rămâne în centrul atenţiei în această săptămână.
- Randamentul pe doi ani din SUA a extins câştigurile de vineri şi a atins 3,194%, cel mai ridicat nivel de la sfârşitul anului 2007.
- Preţurile mai mari la energie au afectat, de asemenea, balanţa de plăţi a Japoniei, influenţând yenul.
Luni, yenul s-a prăbuşit până la cel mai scăzut nivel faţă de dolar din ultimii 24 de ani, în timp ce diferenţa dintre randamentele de referinţă japoneze şi cele americane s-a adâncit după ce datele privind inflaţia din SUA au dus la creşterea randamentelor trezoreriei americane.
Advertisment
Eforturile băncilor centrale de a majora ratele dobânzilor pentru a limita inflaţia vor rămâne în centrul atenţiei în această săptămână. Se aşteaptă ca Rezerva Federală şi Banca Angliei să majoreze ratele în cadrul reuniunilor lor şi există o şansă ca Banca Naţională a Elveţiei să facă acelaşi lucru, scrie Reuters.
Cu toate acestea, se aşteaptă puţine schimbări din partea Băncii Japoniei, care a declarat luni că va cumpăra marţi obligaţiuni guvernamentale japoneze în valoare de 500 de miliarde de yeni (3,70 miliarde de dolari), ca parte a politicii sale de menţinere a randamentelor de referinţă pe 10 ani la o distanţă de 0,25 puncte procentuale faţă de ţinta de 0%.
Recomandări
În schimb, randamentul de referinţă al obligaţiunilor americane pe 10 ani a atins 3,2% la începutul zilei de luni, după ce vineri a câştigat aproape 12 puncte de bază.
Randamentul pe doi ani din SUA a extins câştigurile de vineri şi a atins 3,194%, cel mai ridicat nivel de la sfârşitul anului 2007.
Inflaţia din SUA a depăşit vineri aşteptările, ceea ce a determinat pariurile că Fed va trebui să majoreze ratele şi mai agresiv. Preţul pieţei indică aproximativ două treimi din şanse de creştere cu cel puţin 125 de puncte de bază în următoarele două şedinţe ale Fed – marţi şi miercuri, săptămâna aceasta şi în iulie – potrivit instrumentului FedWatch al CME.
Preţurile mai mari la energie au afectat, de asemenea, balanţa de plăţi a Japoniei, influenţând yenul.
„Pentru yen, ceea ce ar putea merge prost a mers prost, a mers prost şi continuă să meargă prost”, a declarat Paul Mackel, şeful global al departamentului de cercetare FX de la HSBC, adăugând că este important de urmărit dacă investitorii japonezi sunt pregătiţi să îşi asume mai mult risc valutar fără acoperire în portofoliile lor.
Partenerii noștri